Florin Cîțu: „Un nou scenariu apocaliptic a fost demontat aseară” / Ratingul confirmă încrederea în Guvernul PNL

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a susținut sâmbătă declarații cu privire la ratingul oferit României și cheltuielile făcute de Guvernul PNL.

Florin Cîțu: „Un nou scenariu apocaliptic a fost demontat aseară. Opoziția declara că vor fi stadioane cu zeci de mii de victime,  dar acest lucru nu s-a întâmplat. Aceștia spuneau că vom fi penalizați, dar nu s-a întâmplat nici acest lucru.”

Ministrul Finanțelor afirmă că există mai multe motive pentru care agenția Standard & Poor’s  a reconfirmat ratingul României la BBB-/A-3.

Primul motiv,conform ministrului, este încrederea în măsurile luate de Guvern. Al doilea motiv este faptul că investitorii străini au fost convinși de politicile economice ale actualei guvernări. Al treilea motiv este creștere economică în primul trimestru înregistrată de România.

Cîțu susține, cu privire la perspectiva negativă care a însoțit ratingul, că agențiile au declarat faptul că guvernele socialiste au administrat finanțele dezastruos.

În continuare, Cîțu a prezentat de  ce acest rating este important pentru toți cetățenii României. Acesta permite Guvernului sa se împrumute de pe piețele internaționale, permițând proiectelor în desfășurare să fie continuate. Băncile, vor avea în continuare acces la finanțare mai ieftină. În plus, retrogradarea ar fi pus presiune pe cursul financiar.

Situație economică

Cu privire la situația economică, Cîțu spune că estimările recalibrate ale Uniunii Europene arată că România este sub ceea ce se întâmplă în celelalte state, lucru pozitiv.

Ministrul Finanțelor adaugă că indicatorii de încredere ai economiei românești, publicați de Comisia Europeană, cresc peste ceea ce se întâmplă în statele europene din jur.

Atac asupra politicilor financiare ale guvernelor socialiste

Ministrul Finanțelor afirmă că fostele guverne socialiste nu plăteau facturi și așa echilibrau deficitul bugetar. Aceștia, conform lui Cîțu, practicau și creșterea taxelor.

Acum, spune Florin Cîțu, trebuie să ne și împrumutăm pentru că, pe lângă facturile lunare, avem și facturi care vin din urmă și trebuie să le plătim și pe acestea.

 

Articolul precedentBilanț coronavirus: 187 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Articolul următorPatru români au murit într-un accident rutier în Italia, iar alți 3 sunt spitalizați