Legea care implică abrogarea unor prevederi privind pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă a fost declarată neconstituțională de către CCR. Legea menită să taie pensiile speciale a fost considerată nefundamentată și bazată doar pe „sentimente negative”, transmite Digi24.
Iată câteva dintre motivele pentru care judecătorii CCR au considerat legea tăierii pensiilor speciale ca fiind neconstituțională, conform motivării publicate în numele acestora:
– Legea are un caracter „profund eterogen”, adresându-se unor statute profesionale diferite. Odată adoptată, aceasta încalcă cerințele impuse „atât din punctul de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât şi al fondului reglementărilor”.
– În procedura de adoptare au fost încălcate ordinea constituţională de sesizare a camerelor Parlamentului şi regulile aplicabile dezbaterilor parlamentare pentru parte din domeniile de reglementare.
– Legea a fost adoptată fără nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, ca simplă reacție la anumite „sentimente” negative privind pensiile speciale.
– Legea încalcă „dispoziţiile constituţionale care consacră independenţa justiţiei”, în ceea ce privește pensia de serviciu a magistraților. Judecătorii CCR consideră că în stabilirea cuantumului pensiilor magistraților trebuie luat în considerare faptul că anumite drepturi le sunt încălcate pe parcursul activității, cum ar fi: dreptul de a fi aleşi în Camera Deputaţilor, Senat, în funcţia de preşedinte al României ori în organele administraţiei locale, precum şi dreptul de a fi aleşi în Parlamentul European; dreptul la negocieri colective în materie de muncă, dreptul la grevă. La acestea se adaugă și interdicțiile prevăzute prin lege sau prin incompatibilități prevăzute în Constituție.