Donald Trump a devenit primul președinte din istoria SUA care a fost acuzat de două ori, după ce a fost acuzat de „incitare la insurecție” în urma asaltului asupra Congresului de săptămâna trecută, scrie BBC.
Camera Reprezentanților l-a acuzat pe Trump că a încurajat violența cu pretențiile sale false de fraudă electorală. Acum se confruntă cu un proces în camera superioară, Senatul, dar nu înainte de a părăsi mandatul miercurea viitoare.
Senatorii pot vota pentru a-l împiedica să mai ocupe vreodată funcții publice. Într-un videoclip lansat miercuri după votul din Parlament, Trump a cerut adepților să rămână pașnici, fără să menționeze punerea sa sub acuzare. „Violența și vandalismul nu-și au locul în țara noastră … Nici un adevărat susținător al meu nu ar susține vreodată violența politică”, a spus el, având un ton sumbru și conciliant.
FBI a avertizat cu privire la posibile proteste armate planificate pentru Washington DC și pentru toate cele 50 de capitale ale statelor americane în zilele dinaintea inaugurării lui Joe Biden, un democrat, ca noul președinte american.
De ce a fost acuzat Trump?
Acuzările sunt politice, nu penale. Președintele a fost acuzat că a incitat la asaltul Capitolului – sediul Congresului SUA – cu un discurs pe 6 ianuarie în fața susținătorilor din fața Casei Albe. El i-a îndemnat „pașnic și patriotic” să-și facă auzite vocile, dar și să „lupte ca naiba” împotriva unor alegeri despre care le-a spus în mod fals că au fost furate.
În urma declarațiilor lui Trump, susținătorii săi au pătruns în Capitoliu, forțând parlamentarii să suspende certificarea rezultatelor alegerilor și să se adăpostească. Clădirea a fost blocată și cinci persoane au murit în violențele ce au urmat.
Articolul de punere sub acuzare preciza că Donald Trump „a emis în mod repetat declarații false afirmând că rezultatele alegerilor prezidențiale erau frauduloase și nu ar trebui acceptate”. Se spune că apoi a repetat aceste afirmații și „a făcut în mod intenționat declarații mulțimii, afirmații care au încurajat și previzibil au dus la acțiuni violente la Capitoliu”, ducând la pierderi de vieți. „Președintele Trump a pus serios în pericol securitatea Statelor Unite și a instituțiilor sale de guvernare, a amenințat integritatea sistemului democratic, a interferat cu tranziția pașnică a puterii și a pus în pericol o ramură guvernamentală egală”. Săptămâna trecută, 139 de republicani au votat împotriva acceptării rezultatului alegerilor din 2020 și înfrângerii lui Trump.
Majoritatea republicanilor nu au încercat să apere retorica lui Trump, argumentând în schimb că acuzarea a ocolit audierile obișnuite și a cerut democraților să renunțe de dragul unității naționale. „Împuternicirea președintelui într-un interval de timp atât de scurt ar fi o greșeală”, a declarat Kevin McCarthy, cel mai înalt republican al Camerei. „Asta nu înseamnă că președintele este liber de vină. Președintele poartă răspunderea pentru atacul de miercuri asupra Congresului de către protestanți”.
Jim Jordan, un republican din Ohio, i-a acuzat pe democrați că au împărțit imprudent țara pentru a urmări o vendetă politică. „Este vorba despre obținerea președintelui Statelor Unite. A fost întotdeauna despre obținerea președintelui, indiferent de ce. Este o obsesie”.
Printre membrii partidului președintelui care au votat pentru acuzarea lui s-a numărat al treilea republican ca importanță, Liz Cheney. Reprezentantul din Wyoming, fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney, a spus despre revoltă că „nu a existat niciodată o trădare mai mare de către un președinte”.