Un judecător britanic a respins cererea Statelor Unite de a extrăda fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, pentru a se confrunta cu acuzații de spionaj, spunând că ar fi „nepotrivit” din cauza sănătății sale mentale, anunță ABC News.
Judecătorul de district Vanessa Baraitser a respins acuzațiile potrivit cărora Assange este urmărit penal din motive politice sau nu ar primi un proces echitabil în Statele Unite. Dar ea a spus că sănătatea sa mentală precară se va deteriora probabil în continuare în condițiile „izolării aproape totale” cu care se va confrunta în SUA, la închisoare.
„Consider că starea mentală a domnului Assange este de așa natură încât ar fi nepotrivit să-l extrădăm în Statele Unite ale Americii”, a spus judecătorul.
Ea a spus că Assange este „un om deprimat și uneori disperat” care are „intelectul și hotărârea” de a ocoli orice măsuri de prevenire a sinuciderii luate de autoritățile penitenciare americane.
Guvernul SUA a declarat că va contesta decizia. Avocații lui Assange au spus că vor cere eliberarea lui dintr-o închisoare din Londra, unde a fost ținut de mai bine de un an și jumătate.
Avocatul american al lui Assange, Barry Pollack, a declarat că echipa juridică a fost „enorm satisfăcută de decizia instanței de respingere a extrădării. „
„Efortul Statelor Unite de a-l urmări penal pe Julian Assange și de a-și căuta extrădarea a fost de la bun sfat de la început”, a spus el. „Sperăm că după examinarea instanței, Statele Unite vor decide să nu continue cazul mai departe. „
Hotărârea marchează un moment dramatic în bătăliile legale de-a lungul anilor lui Assange în Marea Britanie – deși probabil nu este ultimul său capitol.
În SUA, procurorii l-au acuzat pe Assange pentru 17 acuzații de spionaj și o acuzație de utilizare incorectă a computerului în legătură cu publicarea de către WikiLeaks a documentelor militare și diplomatice divulgate acum un deceniu. Acuzațiile au o pedeapsă maximă de 175 de ani de închisoare.
Avocații australianului în vârstă de 49 de ani susțin că acționa ca jurnalist și are dreptul la protecția libertății de exprimare prin primul amendament pentru publicarea documentelor divulgate care expuneau intervențiile militare americane în Irak și Afganistan.
Judecătorul a afirmat însă că acțiunile lui Assange, dacă ar fi dovedite, ar „însemna infracțiuni în această jurisdicție care nu ar fi protejate de dreptul său la libertatea de exprimare”.
Apărarea a susținut, de asemenea, în timpul unei audieri de trei săptămâni din toamnă, că extrădarea amenință drepturile omului lui Assange, deoarece riscă „o sentință extrem de disproporționată” și detenția în „condiții draconice și inumane” care ar exacerba depresia severă și alte probleme de sănătate mintală.
Judecătorul a fost de acord că în SUA condițiile închisorii ar fi apăsătoare. Ea a acceptat dovezi de la martori experți că Assange avea o tulburare depresivă și o tulburare a spectrului autist.