AUR, despre liberalizarea pieței de energie electrică: O bătaie de joc la adresa cetățenilor români

AUR – Alianța pentru Unirea Romanilor își exprimă indignarea față de așa-zisa liberalizare a pieței de energie electrică din România începând cu 1 ianuarie 2021. Această măsură și felul în care este pusă în practică de către operatorii de pe piața de energie, sub oblăduirea directă a Autorității Naționale de Reglementare în Energie și a factorilor decizionali din Ministerul Energiei, este o bătaie de joc la adresa cetățenilor români.

Cu atât mai revoltător este faptul că anunțul oficial al ANRE privind scumpirea, între 13% și 26%, a prețului la energia electrică a fost făcut public pe 24 Decembrie, în Ajunul Crăciunului (cu doar 7 zile înainte de intrarea în vigoare!), o zi aleasă parcă deliberat pentru ca un astfel de anunț să treacă aproape neobservat de către cetățeni.

Impunerea noilor prețuri, asimilate „serviciului universal”, este cu atât mai insultătoare în condițiile în care: în ultimii treizeci de ani, în țara noastră a fost construită o singură centrală electrică – cea de la Brazi; ANRE a aprobat toate majorările de tarife cerute de către distribuitori, fără să solicite realizarea de investiții; companiile de stat, precum Electrica și Romgaz, au suferit și suferă în continuare de pe urma managementului veșnic dezastruos, spune AUR.

Șapte state membre ale Uniunii Europene practică un preț inferior al energiei electrice pentru consumatorii casnici, comparativ cu România, între aceste state numărându-se Ungaria, Bulgaria și Olanda, dar în condițiile în care venitul pe cap de locuitor în țara noastră este al doilea cel mai mic din spațiul comunitar.

În acest context, AUR solicită:

  • Crearea unei comisii de anchetă parlamentară în privința modului în care a fost adoptată o asemenea decizie, care afectează în mod direct bugetul fiecărei gospodării din România.
  • Destituirea urgentă, de către Parlament, a conducerii actuale ultra-politizate a ANRE și desemnarea unei noi conduceri – profesioniste și neînregimentate politic.
  • Interpelarea Ministrului Energiei în condițiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului.
  • În ceea ce îi privește pe operatorii controlați de statul român, în principal Hidroelectrica, Electrica și Romgaz, le solicităm acestora să mediatizeze intens și transparent oferte de costuri, în termeni rezonabili și fundamentați economic.
Articolul precedentSindicate din învățământ: Austeritatea anunțată de Guvernul Cîțu îndeamnă la proteste
Articolul următorTatăl lui Boris Johnson cere naționalitatea franceză