Dacă acum, aproximativ 6 milioane de consumatori casnici plătesc energia electrică la prețuri stabilite de stat, de la 1 ianuarie 2021, lucrurile nu vor mai sta așa. Piața energiei electrice se liberalizează, asta însemnând că dacă consumatorii nu sunt atenție la contractele cu furnizorul, vor plăti și cu un sfert mai mult la factura de energie electrică.
Consumatorii care nu încheie contracte noi începând cu 1 ianuarie, atunci când piața energiei electrice din România va deveni liberă, riscă să plătească cu până la 26% mai mult.
Situația zonală în România stă în felul următor: diferența maximă pe care o vor plătii consumatorii casnici de la 1 ianuarie față de anul curent este 26% la ENEL Distribuție Banat, 14% la Electrica Transilvania Nord, 13% la E-ON Distribuție, 17% Electrica Transilvania SUD, 17% la CEZ Distribuție, 23% la ENEL Distribuție Muntenia, 15% la Electrica Muntenia Nord și 18% la ENEL Distribuție Dobrogea.
O mare problemă este că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat Comparatorul de Oferte pentru furnizarea energiei electrice și un material informativ cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică foarte târziu, cu sub o lună înaintea liberalizării efective.
Pentru a nu risca facturi mai mari, clienții sunt sfătuiți să să acceseze Comparatorul de Oferte pentru furnizarea energiei electrice, cu link AICI.
Esențial este ca oferta contractuală actuală să fie citită cu atenție, iar dacă clientul nu este mulțumit, să aleagă serviciul unui alt furnizor mai avantajos. Consumatorii trebuie să fie atenți și la condițiile contractuale semnate.