Marea Britanie a ajuns la un acord post-Brexit cu Uniunea Europeana, chiar în Ajunul Crăciunului.
Declaratiile Ursulei Von der Leyen: „O afacere bună pentru ambele parti. Am găsit în cele din urmă un acord. A fost un drum lung și sinuos, dar avem multe de arătat pentru el. Ea adaugă că este „corect” și „echilibrat” și a fost „corect și responsabil” ca cele două părți să urmărească acest scop”.
„Toată această dezbatere a fost întotdeauna despre suveranitate. Ar trebui să ne întrebăm ce înseamnă suveranitatea în secolul XXI. Este vorba de a ne pune în comun puterile și de a vorbi împreună într-o lume plină de mari puteri. Este vorba să ne tragem unul pe altul în timp de criză în loc să încercăm să ne ridicăm singuri în picioare. Și UE arată cum poate funcționa acest lucru în practică”, a sunat discursul doamnei Von der Leyen.
Negociatorii au fost supuși unei presiuni uriașe din cauza temerilor că nu ar fi suficient timp pentru a transforma vreun acord în lege înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, pe 31 decembrie, ceea ce înseamnă că cele două părți ar putea ajunge să tranzacționeze în condiții nefavorabile ale Organizației Mondiale a Comerțului.
Acordul va reprezenta un impuls pentru prim-ministrul britanic Boris Johnson și pentru liderii UE, toți aceștia fiind nerăbdători să nu fie blamați dacă Marea Britanie s-ar prăbuși fără un fel de acord.
„Concurența pe piața noastră unică va fi loială și va rămâne așa. Regulile și standardele UE vor fi respectate. Avem instrumente eficiente pentru a reacționa dacă concurența loială este denaturată și ne afectează comerțul.”
Purtătorul de cuvânt al guvernului Regatului Unit a spus: „Acest acord permite începerea unei noi relații între Marea Britanie și UE. Una pe care am dorit-o întotdeauna – o relație comercială și economică înfloritoare între un Regat suveran și partenerii și prietenii noștri europeni.”
„Pentru poporul britanic, acordul oferă obiectivele referendumului din 2016 și al alegerilor din 2019 și va aduce beneficii semnificative atât pentru Marea Britanie, cât și pentru UE”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
UE renunță la 25% din pescuitul său în apele britanice
Ca parte a acordului post-Brexit, UE va transfera 25% din valoarea produselor capturate în apele Regatului Unit de către flotele europene către Regatul Unit, după o perioadă de tranziție până în iunie 2026, a declarat joi un înalt oficial european.
Detaliile speciilor și zonelor afectate de acest procent nu sunt încă stabilite, a adăugat oficialul. După această perioadă de cinci ani și jumătate, acest acces va fi renegociat anual. În plus, pescarii UE vor păstra până în 2026 accesul garantat la zonele aflate la 10-19 km de coasta britanică (apele teritoriale) unde au pescuit în mod tradițional.
Ce a mai obținut Marea Britanie
Boris Johnson a scris și el pe Twitter, anunțând succesul negocierilor: „Acordul e finalizat!”
Guvernul britanic a scris într-un comunicat emis imediat după anunț că „acordul este fantastic”.
Guvernul Boris Johnson spune că „tot ceea ce a fost cerut de publicul britanic și tot ce a fost promis la referendumul din 2016 a fost obținut în acest acord”.
„Ne-am luat înapoi moneda, granițele, legile, comerțul și apele de pescuit.”
Semnarea acordului reprezintă vești fantastice pentru familiile și pentru companiile din orice parte a Regatului Unit.
Am semnat primul tratat de liber schimb bazat pe tarife 0 și cote 0 care a fost obținut până acum cu Uniunea Europeană. Este cel mai mare acord bilateral de comerț semnat de oricare dintre părți
Acordul garantează că nu ne mai aflăm în orbita Uniunii Europene, că nu mai suntem constrânși de regulile europene, iar Curtea Europeană de Justiție nu mai are niciun rol.
În 1 ianuarie 2021 vom avea independență politică și economică în totalitate”, a mai transmis guvernul de la Londra.
Citește și: