Trump îi grațiază pe Paul Manafort, Roger Stone și Charles Kushner

Președintele SUA, Donald Trump, i-a grațiat pe fostul manager de campanie Paul Manafort, ex-consilierul Roger Stone și tatăl ginerelui lui Trump, scrie BBC.

Manafort a fost condamnat în 2018 într-o anchetă privind presupusa amestecare rusă în alegerile din 2016 din SUA. Trump a comutat anterior pedeapsa cu închisoarea lui Stone, care a fost condamnat pentru că a mințit Congresul.

Se numără printre 29 de persoane care vor beneficia de ultimele grațieri ale lui Trump înainte ca acesta să părăsească mandatul luna viitoare.

Douăzeci și șase dintre ei au câștigat grațiere completă miercuri seara, în timp ce alți trei au primit comutări. O comutare ia, de obicei, forma unei perioade reduse de închisoare, dar nu șterge condamnarea și nu implică nevinovăție.

Grațierea este o expresie a iertării președintelui care conferă privilegii suplimentare, precum restabilirea dreptului de vot al condamnatului.

Președinții acordă adesea grațiere în ultimele zile de mandat, iar Trump a folosit puterea mai puțin decât orice președinte din istoria modernă, cu excepția lui George HW Bush.

Cum a reacționat Paul Manafort?

Iertarea lui Trump pentru Manafort i-a scutit pe fostul său președinte de campanie de a executa cea mai mare parte a pedepsei sale de șapte ani și jumătate de închisoare pentru fraudă financiară și conspirație pentru a împiedica ancheta asupra sa.

Își îndeplinise mandatul sub închisoare la domiciliu de când a fost eliberat din închisoarea federală în luna mai, din cauza temerilor de coronavirus, dar acum este un om liber.

Acesta a fost recunoscător și a răspuns printr-un tweet: „Domnule președinte, familia mea și eu vă mulțumesc cu umilință pentru Iertarea prezidențială pe care mi-ați acordat-o. Cuvintele nu pot transmite pe deplin cât de recunoscători suntem”.

Cine este Roger Stone?

Stone a fost găsit vinovat că a mințit Congresul cu privire la încercările sale de a contacta Wikileaks, site-ul web care a publicat e-mailuri dăunătoare despre rivalul democrat al lui Trump, Hillary Clinton, în alegerile democratice din 2016.

Miercuri seară, prietenul și consilierul de multă vreme al lui Trump și-a salutat upgrade-ul de la o comutare la iertare completă.

El a spus că a fost victima unui „proces de spectacol în stil sovietic cu acuzații motivate politic”, relatează Politico.

Stone l-a îndemnat pe Trump să iasă din Casa Albă pentru a ierta și cofondatorul Wikileaks, Julian Assange, și Edward Snowden, agentul de securitate al Agenției Naționale.

Cine este Charles Kushne?

O altă grațiere i-a revenit lui Charles Kushner, un magnat imobiliar care este tatăl soțului Ivankei Trump, Jared Kushner, consilier la Casa Albă.

Kushner Snr – a cărui familie se mândrește cu un portofoliu de 20.000 de proprietăți din New York și Virginia – a fost condamnat la doi ani de închisoare în 2004 pentru acuzații, inclusiv evaziune fiscală, infracțiuni de finanțare a campaniei și falsificarea martorilor.

Acuzația de falsificare a martorilor a luat naștere din represaliile lui Kushner Snr împotriva cumnatului său, care coopera cu autoritățile împotriva să. Kushner Snr a angajat o prostituată pentru a-și seduce cumnatul, a înregistrat întâlnirea lor cu camere ascunse și a trimis-o propriei sale surori.

Articolul precedentAlibaba este investigată de China asupra tacticii monopolului
Articolul următorKlaus Iohannis și alți șase președinți din UE au semnat o declarație comună de susținere a Maiei Sandu