Autoritățile ruse încearcă să închidă un deputat în temeiul legii „Protest multiplu”

Procurorii de la Moscova au solicitat o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru deputatul municipal de opoziție Yulia Galyamina pentru încălcări multiple ale legii de protest rusești, a declarat vineri aceasta, citată de The Moscow Times.

Galyamina a fost arestată alături de alți 140 în această vară pentru exprimarea împotriva unui pachet de amendamente constituționale care, printre alte schimbări, pregătesc calea pentru ca președintele Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036. Șase luni mai devreme, instanțele au amendat-o pe Galyamina pentru participarea la protestele asupra alegerilor locale, din din vara anului 2019.

Galyamina, care a postat pe Twitter despre cererea procuraturii de stat de a o închide, a declarat că procesul penal este motivat politic.

Curtea Tverskoy din Moscova a confirmat pedepsei închisorii de trei ani pentru Galyamina către Interfax.

Rușii găsiți vinovați de participarea la mitinguri, pichete sau marșuri neautorizate de mai multe ori într-o perioadă de șase luni, se confruntă cu până la cinci ani de închisoare.

Trei persoane, inclusiv un activist de opoziție care a fost eliberat săptămâna aceasta după 18 luni de închisoare, au fost anterior condamnați în temeiul controversatei legi pe care Putin a semnat-o în 2014.

O altă lege pe care Putin a semnat-o în mai 2020 interzice persoanelor condamnate pentru proteste multiple și alte încălcări să candideze la funcția în Rusia.

Cazul penal al lui Galyamina se apropie de finalizare, în timp ce parlamentarii federali se luptă să adopte o legislație care să limiteze protestele și să extindă eticheta de „agent străin” în ceea ce observatorii numesc un efort de a restrânge opoziția Rusiei înainte de alegerile legislative din 2021.

Anterior, Putin a majorat amenzile pentru că a protestat la mitinguri nesanționate în 2012 și a făcut ca demonstrarea fără permisiunea autorităților să fie o infracțiune în 2014, după protestele pe scară largă împotriva revenirii sale la președinție.

Articolul precedentMăsurile privind intrarea în România după ce R. Moldova a fost reintrodusă pe lista statelor din zona galbenă
Articolul următorOrban: Am ajuns la o înțelegere privind noul Guvern: Cîțu premier, șefia Camerei – PNL, Senatul- USR; UDMR-3 ministere