Un studiu publicat în Journal of Social Psychology sugerează că alegerile vestimentare au capacitatea de a evoca sau de a atenua stereotipurile rasiale negative față de bărbații negri, informează PsyPost.
Consecințele prejudecății rasiale sunt grave și de anvergură. Dovezile sugerează că tendința negativă față de indivizii negri pătrunde în numeroase aspecte ale vieții de zi cu zi, afectând multe aspecte, de la deciziile de angajare la locul de muncă până la deciziile ofițerilor de poliție de a împușca în timpul unei altercații.
După cum spun cercetătorii Regan A. R. Gurung și echipa lor, îmbrăcămintea a jucat mult timp un rol în modul în care oamenii se judecă reciproc. Îmbrăcămintea emite semnale de putere și statut și poate purta cu sine anumite stereotipuri.
Gurung și colegii săi au vrut să testeze dacă un alt stil de îmbrăcăminte ar putea „scurtcircuita” părtinirea implicită a oamenilor față de bărbații negri.
Cercetătorii au fotografiat cinci bărbați negri dintr-o echipă de fotbal a unei universități americane. Bărbații au fost fotografiați fiecare de trei ori separat, purtând trei ținute diferite – o uniformă de fotbal american, un hanorac și pantaloni de trening sau o cămașă și pantaloni.
Cercetătorii au recrutat apoi 145 de studenți care aveau între 18 și 29 de ani. Majoritatea studenților erau femei (77%) și caucazieni (81%). Elevii au fost repartizați aleatoriu pentru a vizualiza fie fotografiile uniformei de fotbal, fotografiile ținutei informale sau fotografiile ținutei formale. Apoi au evaluat bărbații după mai multe caracteristici.
Era clar că prejudecățile rasiale au jucat un rol în evaluările studenților despre bărbații negri. Studenții care au obținut un scor mai mare în Scala Rasismului Simbolic au avut tendința de a judeca modelele mai aspru, clasificându-le mai înalt în trăsături negative, cum ar fi periculozitate și faptul că sunt leneșe, și mai mici în trăsături pozitive, cum ar fi inteligența și conștiinciozitatea.
Anvergura acestei prejudecăți rasiale pare să depindă de îmbrăcămintea pe care o purtau bărbații. După cum se așteptaseră cercetătorii, bărbații negri îmbrăcați formal au primit cele mai pozitive evaluări. Mai exact, bărbații îmbrăcați formal au fost calificați mai de încredere, mai inteligenți și mai calzi decât bărbații în uniforme de fotbal. De asemenea, au fost calificați mai inteligenți, muncitori și mai puțin leneși decât bărbații îmbrăcați informal.
Contrar așteptărilor cercetătorilor, bărbații în pantaloni de trening au fost în general calificați mai pozitiv decât bărbații în uniforme de fotbal. Cercetătorii se așteptau ca uniformele de fotbal american să comunice competență și succes, atenuând potențial efectele negative ale prejudecății rasiale.
Pentru a explica această constatare neașteptată, autorii sugerează că studenții evaluatori ar fi putut percepe hanoracul și pantalonii de trening ca o declarație de modă, determinând uniforma de fotbal să arate ca un aspect mai casual. De asemenea, aceștia sugerează că ținutele de fotbal ar fi putut evoca stereotipuri negative asociate cu jock-urile (tendința unei persoane de a dovedi că este superior din punct de vedere sportiv), făcând ca cei din îmbrăcămintea sport să fie percepuți ca fiind mai puțin inteligenți.
Cercetătorii subliniază necesitatea de a studia originile acestor prejudecăți implicite și de a descoperi modalități de a le atenua în mod eficient, dincolo de alegerile vestimentare.
Autorii recunosc că eșantionul este o posibilă limitare, dat fiind faptul că este constituit doar din persoane caucaziene de la o universitate vestică.