Despre marele fizician Albert Einstein s-au spus enorm de multe odată cu trecerea anilor. Cu toate acestea, presa nu a pus mare accent pe pe viața de familie a uneia dintre cele mai cunoscute personalități pe care le-a avut omenirea vreodată.
Albert Einstein a avut două soții pe parcursul vieții sale. A doua este a fost chiar verișoara sa, Etsa Löwenthal, cu care acesta a trăit de la divorțul de prima soție până la moartea ei din 1936.
Despre prima soție, Mileva Marić, mulți spun că este ”Soția lui Einstein de care toată lumea a uitat”.
Einstein și Mileva au fost colegi la Politehnica din Zurich ETH și împotriva familiei, marele fizician s-a căsătorit cu ea în 1903. Rodul mariajului lor au fost trei copii, doi băieți și o fată.
Unii istorici consideră chiar că Mileva Marić a avut o influență asupra muncii timpurii a lui Einstein, sârboaica fiind și ea specializată în fizică.
Cu toate acestea, relațiile dintre cei doi au fost tumultoase. În anii`90, la suprafață au ieșit o serie de scrisori între Einstein și Mileva. Cei doi s-au distanțat la câțiva ani după căsătorie dar au decis că trebuie să facă tot le stă în putință să rămână împreună de dragul copiilor.
În timp, ruptura a devenit din ce în ce mai inevitabilă, așa că Einstein, cinic, a scris o serie de condiții, un soi de contract, pe care Mileva Marić trebuia să-l respecte pentru ca fizicianul să se întoarcă la ea.
Condițiile contractuale ale lui Einstein:
A. Te vei asigura că:
- Hainele mele sunt puse în ordine.
- Îmi vei servi regulat cele trei mese în cameră.
- În dormitorul și biroul meu este ordine și mai ales, nimeni nu îmi va folosi biroul.
B. Vei renunța la orice relație personală cu mine dacă nu este absolut necesară din considerente sociale. Mai exact, vei renunța la orice pretenție de:
- A sta acasă cu tine.
- A merge în calatorii cu tine.
C. Te vei supune următoarelor condiții în relația cu mine:
- Nu vei pretinde nici un fel de relație intimă cu mine și nici nu îmi vei reproșa asta.
- Vei înceta să vorbești cu mine daca îți voi cere asta.
- Vei părăsi dormitorul sau biroul meu, imediat ce îți voi cere asta, fără să protestezi.
D. Te angajezi să nu mă denigrezi în fața copiilor prin comportamente sau cuvine.
Chiar dacă poate fi nepotrivit să judecăm felul de a fi al unui om doar după defectele acestuia, acest tip de contract și gestul în sine pune semne de întrebare cu privire la felul în care Einstein gestiona și se raporta la relațiile umane.