Un nou studiu arată că conspiraționiștii prezintă erori sistematice de gândire ”sărind” direct la concluzii

Oamenii care cred în teoriile conspirației afișează o prejudecată cognitivă – cunoscută sub numele ”biasul care te face să sari direct la concluzii” – care este observată în mod obișnuit la pacienții cu schizofrenie, potrivit noilor cercetări publicate în Frontiers in Psychology. Studiul oferă noi informații despre fundamentele cognitive ale credinței în teoriile conspirației.

„Sunt un terapeut comportamental cognitiv certificat și, în mod normal, activitatea mea științifică se referă la terapia cognitiv-comportamentală și la prejudecăți cognitive (prejudecăți de raționament, teorie a minții) în psihoză”, a declarat autorul studiului Stephanie Mehl, profesor la Universitatea de Științe Aplicate din Frankfurt și psiholog clinic la Universitatea Philipps din Marburg.

În timpul unui atelier despre psihoză, studenții postuniversitari au întrebat-o pe Mehl despre diferența dintre cei cu psihoză și cei care credeau în teoriile conspirației.

„O diferență principală este că oamenii care cred în teoriile conspirației se consideră un grup mare care cunoaște mai multe despre lume decât restul dintre noi, populația medie, în timp ce pacienții cu psihoză își amăgesc persecuția personală și sunt destul de singuri cu teoriile lor ”, a explicat Mehl.

Dar Mehl și doctorandul ei, Nico Pytlik, au dorit să înțeleagă mai bine dacă prejudecățile cognitive asociate psihozei erau prezente și la cei care credeau în teoriile conspirației.

„O astfel de prejudecată cognitivă este tendința pacienților cu psihoză de a decide foarte repede despre fapte fără a aduna prea multe informații”, a spus Mehl.

Studiul propriu-zis

În cadrul studiului, cercetătorii au întrebat 519 participanți cât de mult credeau în 20 de teorii diferite ale conspirației, cum ar fi că 9.11 ar fi fost un ”inside job”.

Apoi, participanții au completat o măsură a preferinței lor pentru un stil de gândire analitică și preferința lor pentru un stil de gândire intuitiv. Participanții au finalizat apoi ”sarcina peștilor”, o evaluare a ”săriturilor” directe spre un anumit comportament.

În cadrul sarcinii, participanților li se arată imagini cu două lacuri diferite. Li se spune că „Lacul A are 60% pești albi și 40% pești negri. Pe de altă parte, lacul B are 40% pești albi și 60% pești negri.” Participanților li se arată apoi imagini cu pești, pe rând, care au fost prinși de pe unul dintre aceste lacuri.

După vizionarea fiecărei imagini, participanților li se oferă opțiunea de a vedea o altă imagine sau de a decide dacă cred că toți peștii imaginați au fost prinși din lacul A sau lacul B.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au cerut să vadă mai puține imagini înainte de a lua decizia au avut tendința de a avea credințe conspiraționale mai puternice. Cu alte cuvinte, cei care credeau în teoriile conspirației au arătat o tendință de a trage concluzii mai degrabă decât de a căuta informații suplimentare.

Cei cu o tendință de a ajunge la concluzii au arătat, de asemenea, o preferință mai puternică pentru un stil de gândire intuitiv, care la rândul său a fost asociat cu credințele conspirației.

Legătura dintre pandemie și aceste ”sărituri mentale”

„Mai ales în situații extrem de emoționale dificile (de exemplu, într-o pandemie), suntem predispuși la prejudecăți cognitive, cum ar fi părtinirea săriturilor la concluzii”,

„Astfel, este important să căutăm informații care nu sunt în concordanță cu prejudecățile și fiți foarte atenți în ceea ce privește influențele, în special pe rețelele de socializare, unde suntem predispuși să păstrăm contactul numai cu persoanele care împărtășesc convingerile noastre ”, a spus Mehl pentru PsyPost.

„Este important să avem prieteni (online și offline) care „ne dau contra” și ne contestă concluziile. Ar trebui să luăm în considerare faptele științifice cât mai des posibil pentru a ne testa convingerile și a ne informa”.

Mehl a adăugat că „este important să nu renunți la prietenii sau rudele tale care suferă de credințe conspiraționiste. Rămâneți în contact strâns – poate nu discutați anumite subiecte, dar rămâneți în contact cu ei”.

Cercetările anterioare au legat fațetele schizotipiei de credința în teoriile conspirației. Dar Mehl și colegii avertizează că „a crede în teoriile conspirației în sine nu este o tulburare mentală”.

Articolul precedentBilanț coronavirus: 4.435 de cazuri noi din 14.859 de teste efectuate / Numărul de pacienți la ATI se menține ridicat
Articolul următorCasa lui Paolo Rossi prădată de hoți în timpul înmormântării acestuia