Arheologii au dezgropat noi secțiuni ale unui turn aztec de cranii umane datând din anii 1400, sub centrul orașului Mexico, potrivit The Guardian.
Echipa a descoperit fațada și partea de est a turnului, precum și 119 cranii umane de bărbați, femei și copii, adăugându-se la sutele găsite anterior, a anunțat vineri Institutul Național de Antropologie și Istorie (Inah).
Turnul, cu un diametru de aproximativ cinci metri, a fost descoperit pentru prima dată în 2017, iar ultimele descoperiri au fost făcute în martie.
Se crede că face parte din Huey Tzompantli, o gamă uriașă de cranii care au înspăimântat conquistadorii spanioli atunci când au cucerit orașul sub Hernán Cortés în 1521.
Structura cilindrică se află lângă imensa Catedrală Metropolitană construită peste Templo Mayor, unul dintre principalele temple din capitala aztecă Tenochtitlan, astăzi Mexico City.
„Turnul continuă să ne surprindă, fiind fără îndoială una dintre cele mai impresionante descoperiri arheologice din ultimii ani în țara noastră”, a declarat ministrul culturii mexicane, Alejandra Frausto, într-o declarație Inah.
Arheologii au identificat trei faze de construcție ale turnului, care datează între 1486 și 1502.
Descoperirea inițială a turnului a surprins antropologii, care se așteptau să găsească craniile unor tineri războinici bărbați, dar au dezgropat și cranii de femei și copii, ridicând întrebări despre sacrificiile umane din Imperiul aztec.
„Deși nu putem spune câți dintre acești indivizi erau războinici, poate că unii erau captivi destinați ceremoniilor de sacrificiu”, a spus arheologul Raúl Barrera.
„Știm că toate au fost făcute în nume sacru, transformate în daruri pentru zei sau chiar în personificări ale zeităților”, a adăugat el.