Dezvoltatorul vaccinului coronavirus Sputnik V din Rusia va fi partener cu AstraZeneca pentru a testa, într-un studiu clinic, dacă combinarea lor ar spori imunitatea la Covid-19, a anunțat vineri compania farmaceutică britanică, scrie The Moscow Times.
Centrul de cercetare de stat Gamaleya din Rusia, în urmă cu două săptămâni, a sugerat încercarea regimului combinat cu AstraZeneca, spunând pe Twitter că „s-ar putea dovedi important pentru revaccinări”.
Declarația AstraZeneca a spus că „în curând va începe cercetarea cu Institutul de Cercetare Gamaleya din Rusia pentru a înțelege dacă două vaccinuri pe bază de adenovirus pot fi combinate cu succes”.
„Evaluarea diferitelor tipuri de vaccinuri COVID-19 în combinație ar putea ajuta la deblocarea sinergiilor în protecție și la îmbunătățirea accesibilității vaccinurilor și ar putea oferi o abordare suplimentară pentru a ajuta la depășirea acestui virus mortal”, a spus acesta.
Programul de studii clinice va începe înscrierea adulților în vârstă de 18 ani și peste, a spus AstraZeneca fără a furniza un interval de timp.
AstraZeneca și Universitatea Oxford, dezvoltatorii vaccinului AZD1222, au devenit marți primii producători de vaccin Covid-19 care au publicat datele studiilor clinice în faza finală într-un jurnal științific. Studiul lor din jurnalul medical revizuit de colegii de la The Lancet a spus că vaccinul funcționează în medie în 70% din cazuri. AZD1222 este văzut că o alternativă mai ieftină și mai mobilă față de rivali, datorită capacității sale de a fi transportat la temperaturi .
Vaccinul Sputnik V al Gamaleya se află încă în studii clinice post-înregistrare care implică 40.000 de voluntari, chiar dacă Rusia îl pregătește pentru o acțiune de imunizare în masă pentru grupurile cu risc ridicat la sfârșitul acestei săptămâni, cu planuri de a produce 2 milioane de doze până la sfârșitul anului. Institutul a promis să publice rezultatele intermediare în această lună, pe fondul îngrijorărilor legate de siguranță și standardelor slabe sub supravegherea atentă a Kremlinului.
Analiza expertă efectuată de un institut de sănătate publică administrat de stat din Rusia a arătat că Sputnik V este 96,2% eficient, după rapel.