Boris Johnson: Brexit-ul fără acord este o „posibilitate puternică”

Boris Johnson a ordonat miniștrilor să se pregătească pentru „posibilitatea puternică” a unui Brexit fără acord, avertizând că Marea Britanie riscă să fie „blocată pe orbita UE”, chiar daca liderii conservatori îl îndeamnă să găsească un acord, potrivit The Guardian.

Summitul de trei ore cu șeful comisiei europene, Ursula von der Leyen, nu a reușit să reducă decalajele majore dintre ei, primul ministru spunând că este pregătit să „meargă mai departe” zburând la Paris sau Berlin pentru a discuta cu liderii UE.

Însă el a spus că oferta actuală a UE este inacceptabilă, deoarece Marea Britanie nu poate fi tratată ca geamană sa.

„Mi s-a spus că acest lucru seamănă cam cu gemenii, iar dacă UE decide să se tundă, atunci Marea Britanie va avea o tunsoare identica sau altfel va fi pedepsită. Sau dacă UE decide să cumpere o geantă de mână scumpă, atunci Marea Britanie trebuie să cumpere și o geantă de mână scumpă sau altfel se confruntă cu tarife mari ”, a declarat acesta folosind analogii în stilul caracteristic.

„În mod clar, acesta nu este modul sensibil de a proceda și este diferit de orice alt acord de liber schimb. Este un mod de a menține Marea Britanie blocată pe … orbita de reglementare a UE „.

Limbajul lui Johnson a arătat clar opinia sa asupra acordului Brexit al Theresei May. După ce a demisionat din funcția de secretar de externe în 2018, el a declarat conferinței partidului conservator din acel an că Marea Britanie nu trebuie blocată în  „siajul de la Bruxelles”.

El a adăugat joi: „Cred că trebuie să fim foarte, foarte clari. Acum există o posibilitate de a avea o soluție care seamănă mult mai mult cu  relația australiană cu UE decât cu relația canadiană cu UE. ”

Downing Street a declarat că Johnson a susținut poziția covârșitoare a cabinetului său în ciuda previziunilor oficiale care sugerează că nici un acord nu va elimina 2% din PIB în plus dintr-o economie deja afectată de criza Covid.

„Ceea ce i-am spus cabinetului în această seară este să încep și să fac aceste pregătiri. Nu oprim discuțiile, vom continua să negociem, dar uitându-ne unde suntem, cred că este vital ca toată lumea să se pregătească acum pentru acea opțiune australiană ”, a spus Johnson.

Opțiunea australiană este numele lui Johnson pentru tranzacționarea în condițiile Organizației Mondiale a Comerțului cu UE, ceea ce înseamnă că se impun tarife pentru o gamă largă de bunuri.

Între timp, cozile de camioane s-au acumulat în Kent pentru a treia zi consecutivă, atribuite stocării Brexit, livrărilor de vaccin Covid și traficului de Crăciun. Se așteaptă o aglomerație puternică în weekend, cu un test live al planurilor de urgență fără acord.

Vor fi introduse bariere pentru a crea un sistem de contracurent ca parte a Operațiunii Brock, planul de urgență pe termen lung al regiunii pentru blocajul Brexit. Planuri similare cunoscute sub numele de Operațiunea Transmisie sunt pregătite în jurul portului internațional Portsmouth.

Declarația directă a lui Johnson a venit pe fondul avertismentelor din partea conservatorilor de rang înalt că „lumea urmărește” cum negocierile privind Brexit intră în faza finală. Unii deputați au declarat că discută dacă pot folosi tactici parlamentare pentru a bloca o ieșire fără acord.

Tobias Ellwood, președintele comisiei de apărare, a declarat: „Lumea urmărește acest lucru. Suntem marcați pentru prestigiul nostru internațional, statecraft-ul nostru și modul în care îl implementăm. Și ceea ce pierdem va fi uriaș ”.

El a arătat implicațiile asupra securității unei ieșiri fără acord. „Vor exista repercusiuni economice, dar și de securitate. Apele Canalului nostru sunt agitate de submarinele ruse, iar spațiul nostru aerian de avioanele rusești. Avem nevoie de alianțe – iar Europa trebuie să stea și să lucreze împreună. Acesta ar fi să ne întoarcem în sens invers, la fel cum ne asumăm președinția G7 ”.

Comisia Europeană și-a publicat miercuri propriile planuri de urgență fără acord, inclusiv permiterea companiilor aeriene din Marea Britanie să opereze zboruri pe teritoriul său și să păstreze drumurile deschise transportatorilor britanici timp de șase luni – dar numai în cazul în care Marea Britanie va face același lucru.

În aceleași condiții, Bruxelles va oferi, de asemenea, pescarilor britanici acces la mările sale și va deschide negocieri privind cotele. Purtătorul de cuvânt al lui Johnson părea să sugereze că ar fi inacceptabil, totuși, spunând: „Nu vom accepta niciodată aranjamente și acces la apele de pescuit din Marea Britanie care sunt incompatibile cu statutul nostru de stat de coastă independent”.

Fostul secretar de externe Jeremy Hunt a declarat că o ieșire fără acord ar fi un „eșec al statecraft-ului”, dar el a dat vina pe UE pentru că nu a înțeles poziția Regatului Unit. „Încă cred că europenii supraestimează spațiul politic pe care Boris Johnson îl are în acest sens”, a spus el. „De aceea cred că este o situație foarte periculoasă.”

Damian Green, președintele grupului One Nation al deputaților conservatori, a declarat: „A fost întotdeauna în interesul Marii Britanii să plece în condiții prietenoase, cu un acord care permite oamenilor și comerțului să circule cât mai liber posibil. Acest lucru este încă adevărat, chiar și în ultimele zile. ”

Fostul ministru Stephen Hammond a adăugat: „Încheierea anului fără un acord de liber schimb ar fi rău pentru Marea Britanie și UE. Îndemn cu adevărat echipele de negocieri să găsească o soluție – în beneficiul tuturor cetățenilor Europei. ”

Articolul precedentAmenzile cu toptanul, strategia guvernului anticoronavirus: 5.540 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Articolul următorAstraZeneca și Gamaleya vor testa vaccinarea combinată împotriva coronavirusului