Potrivit unui nou raport, cei mai bogați 1% din oamenii din Marea Britanie produc de 11 ori mai multe emisii de carbon decât cei din cea mai săracă jumătate a societății, scrie The Independent.
Estimările lansate înaintea unui eveniment internațional cu tema centrală schimbările climatice găzduit de Boris Johnson au arătat că cei cu un venit de cel puțin 92.000 de lire sterline au fost responsabili pentru 7% din poluare pe o perioadă de 25 de ani.
„Un procent” – alcătuit din 657.840 de persoane, aproximativ echivalent cu populația din Sheffield – sunt, de asemenea, singurul grup cu venituri ale căror emisii totale de consum nu au scăzut între 1990 și 2015. Amprenta lor de carbon este de șase ori mai mare decât media națională .
Toate celelalte grupuri și-au redus amprenta de carbon în această perioadă, în timp ce emisiile în ansamblul populației au scăzut cu 12%.
Cei din cei mai bogați 10%, cu venituri după impozite de cel puțin 41.000 de lire sterline pe an, au o amprentă de carbon mai mult decât dublul mediei naționale și de patru ori peste cea mai săracă jumătate a populației. Aceștia sunt responsabili pentru 27% din emisiile totale în aceeași perioadă de 25 de ani, aproximativ la fel ca cea mai săracă jumătate a populației.
Cifrele provin dintr-o analiză a emisiilor de carbon ale grupurilor de venituri din întreaga lume de către Oxfam (ONG) și Institutul de Mediu din Stockholm.
Săptămâna trecută, prim-ministrul Boris Johnson s-a angajat să reducă emisiile la 68% sub nivelurile din 1990 până în 2030, față de angajamentul anterior de 53%. UE și alte națiuni sunt, de asemenea, așteptate să anunțe noi obiective în următoarele zile.
Studiile anterioare au arătat că scăderea cu 12% a emisiilor totale între 1990 și 2015 au fost parțial rezultatul unei treceri la combustibili mai curați pentru generarea de energie electrică și îndepărtarea de cărbune și a îmbunătățirii eficienței energetice în case și întreprinderi.