România continuă să folosească clorochina și după ce OMS a oprit studiile / Explicațiile medicilor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că a suspendat „temporar” studiile clinice cu hidroxiclorochina pe care le realizează cu parteneri din mai multe țări, ca măsură de precauție, potrivit AFP.

Această decizie urmează publicării vineri a unui studiu în jurnalul medical The Lancet, considerând ineficientă sau chiar dăunătoare utilizarea clorochininei sau a derivatelor sale precum hidroxiclorochina împotriva Covid-19, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, specificând că s-a decis suspendarea sâmbătă.
Totuși, și acest studiu este contestat. Zeci de oameni de știință au publicat o scrisoare deschisă în care își exprimă ”îngrijorările” cu privire la metodele vastului studiu publicat în Lancet, care a dus la suspendarea studiilor clinice cu hidroxiclorochină, relatează AFP.
OMS a lansat studii clinice cu hidroxiclorochina, denumită „Solidaritate”, în urmă cu mai bine de două luni, cu scopul de a găsi un tratament eficient pentru Covid-19.
În prezent, „peste 400 de spitale din 35 de țări recrutează activ pacienți pentru testare”, a declarat șeful OMS.
România continuă să foloseasca hidroxiclorochina
Totuși, Hidroxiclorochina rămâne în acest moment în protocolul de tratare a pacienților infectați cu coronavirus și va continua să fie administrată în spitalele din România, a precizat vineri Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro.
Medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, dedicat COVID-19, și Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Matei Balș din București, au declarat vineri pentru presshub că le-au administrat hidroxiclorochină unora dintre pacienții lor, dar nu s-au confruntat cu niciun fel de reacții adverse cauzate de acest medicament.
„Noi folosim Hidroxiclorochina în programul național, dar în anumite condiții. Nu la toată lumea, ci în funcție de niște parametri biologici de EKG și la persoane care nu au risc. Iar dozele sunt mai mici decât dozele care erau recomandate în aceste țări vestice”, a declarat Musta.
Articolul precedentNoi fonduri europene pentru a sprijini investițiile verzi. Cine poate aplica și cum vor fi folosiți banii
Articolul următorVaccinul Oncogen anticoronavirus trece la faza de testare pe șoareci la Institutul Cantacuzino