Rusia continuă cu vaccinul Sputnik V produs pe plan intern, ca parte a cursei globale pentru un vaccin sigur și eficient care poate pune capăt pandemiei coronavirusului, scrie The Moscow Times.
Câteva ore după ce Pfizer-BioNTech a anunțat miercuri câștigarea primei aprobări oficiale de vaccin de uz general din lumea occidentală, președintele Vladimir Putin a ordonat vaccinarea pe scară largă cu Sputnik V să înceapă în Rusia la sfârșitul săptămânii viitoare.
Joi, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a anunțat că vaccinarea în masă a grupurilor cu risc ridicat va începe vineri în capitală.
Pe măsură ce Rusia avansează cu impulsul său de vaccinare în masă, multe persoane din interiorul și din afara țării rămân sceptice, sondajele arătând neîncredere față de vaccinurile coronavirus fabricate în Rusia, atât în rândul medicilor ruși, cât și al populației generale.
Iată primele cinci lucruri de știut despre vaccinul Sputnik V:
Cum funcționează?
Sputnik V este un vaccin vector în două părți pe bază de adenovirus. Un vector este un virus proiectat lipsit de o genă pentru reproducere. Odată injectat în corpul uman, vectorul care conține gena coronavirusului ar trebui să provoace producerea de proteine de vârf ale coronavirusului fără a infecta efectiv corpul, creând astfel imunitate la virus.
Prima inoculare cu Sputnik V folosește adenovirusul 26 ca vector pentru proteina de suprafață a coronavirusului, numită spike, în timp ce al doilea folosește adenovirusul 5.
Dezvoltatorii occidentali de vaccinuri, precum CanSino Biologics, Universitatea din Oxford și Johnson & Johnson, au folosit tehnologia vectorului adenoviral pentru vaccinurile lor Covid-19.
„Mulți alți candidați împotriva vaccinului împotriva Covid-19 se bazează, de asemenea, pe vectori adenovirali, dar până acum niciunul nu folosește sistemul de vaccinare cu doi vectori creat la Gamaleya”, spune site-ul oficial al vaccinului.
Este sigur și eficient?
Dezvoltatorii Sputnik V au anunțat săptămâna trecută eficacitatea 95% a vaccinului, citând datele intermediare ale studiilor clinice obținute la 42 de zile după ce voluntarii au primit prima doză.
„Nu au existat evenimente adverse neașteptate în timpul studiilor. Monitorizarea participanților este continuă ”, spune site-ul web Sputnik V.
Potrivit dezvoltatorilor săi, efectele secundare ale Sputnik V includ o febră de 38 de grade Celsius, dureri de cap și dureri musculare și afectează aproximativ 15% dintre destinatari.
Siguranța și eficacitatea vaccinului au atras îngrijorarea criticilor din Rusia și din străinătate. În septembrie, oamenii de știință din mai multe țări au semnat o notă de îngrijorare cu privire la posibile manipulări de date și anomalii statistice în datele sale de fază 1/2 publicate în The Lancet. Dezvoltatorii și-au apărat cercetările spunând că metodele pe care le-au folosit pentru a obține măsurători dau doar valori aproximative, nu numere exacte.
Când va începe vaccinarea?
Președintele Vladimir Putin a ordonat să înceapă vaccinarea pe scară largă în toată țara săptămâna viitoare, în timp ce vaccinarea în masă la Moscova va începe în acest weekend. Anunțul a venit la scurt timp după ce Pfizer-BioNTech a obținut aprobarea de uz general pentru vaccinul său în Marea Britanie. Grupurile cu prioritate ridicată, cum ar fi profesorii, medicii și asistenții sociali, vor fi primii la rând să primească vaccinul. Putin a declarat că Rusia a fost deja produsă 2 milioane de doze de vaccin.
Peste 100.000 de persoane au fost deja vaccinate cu Sputnik V, a declarat joi ministrul Sănătății, Mihail Murashko, și peste 7.000 de militari au primit doza. Autoritățile au subliniat că vaccinarea este voluntară.
Rapoartele de luna trecută spuneau că Rusia se luptă cu probleme de capacitate de producție și probleme de controlul calității.
Cât va costa vaccinul?
Vaccinul este gratuit în interiorul Rusiei și nu va costa mai mult de 10 USD la nivel internațional, comparativ cu omologii săi occidentali mai scumpi. Vaccinul Pfizer-BioNTech și-a stabilit prețul inițial la 19,50 dolari pe doză sau 39 USD în total, deoarece sunt necesare două doze.
Cine a dezvoltat vaccinul?
Vaccinul a fost dezvoltat de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova, un centru de cercetare de stat. Gamaleya a produs vaccinul cu sprijinul Fondului rus de investiții directe.
„Oamenii de știință din Gamaleya au lucrat cu vaccinurile vectoriale adenovirus încă din anii 1980 și au devenit lideri mondiali în dezvoltarea acestui tip de vaccin”, spune site-ul oficial al vaccinului.