Vicepremier polonez: Există loc pentru compromis în situația bugetului UE

Polonia ar putea renunța la opoziția sa față de pachetul de referință bugetar și de recuperare de 1,8 trilioane de euro al UE în schimbul unei declarații „obligatorii” privind planurile de stat de drept, a declarat joi vicepremierul Jarosław Gowin, potrivit Politico.

Adresându-se reporterilor de la Bruxelles, Gowin a semnalat prima posibilă descoperire în confruntarea cu pachetul financiar, pe care Ungaria și Polonia îl blochează în semn de protest față de planurile de legare a condițiilor statului de drept de finanțarea UE.

Varșovia ar putea accepta o declarație aprobată de cei 27 de șefi de stat și de guvern ai UE pentru a clarifica modul în care Bruxellesul va folosi noul mecanism de „condiționalitate”, a spus Gowin.

Comentariile sale vin la o zi după ce Comisia Europeană a avertizat că este pregătită să avanseze și să creeze un nou fond de recuperare a coronavirusului fără sprijinul Varșoviei și Budapestei. Oficialii și diplomații UE recunosc că această abordare ar fi o soluție de rezervă complicată, necesitând câteva luni pentru a proiecta și negocia – și probabil a forța blocul să se retragă din bugetul de urgență din ianuarie.

„Există posibilitatea unui compromis”, a spus Gowin, adăugând: „Bugetul provizoriu … va fi nefavorabil pentru Polonia și nefavorabil pentru toate celelalte 26 de țări. Este în interesul tuturor europenilor să găsească un acord bun, un compromis bun atunci când vine vorba de regula condiționalității „.

Parlamentul European nu va aproba bugetul de șapte ani al blocului fără mecanismul statului de drept, care este susținut de majoritatea covârșitoare a șefilor de stat și de guvern ai UE.

Gowin a spus că crede că „declarația obligatorie de interpretare” ar putea fi utilizată pentru a ajunge la un acord fără „redeschiderea discuțiilor despre forma acestei legi”.

Referințe:

Articolul precedentMăsurile de sprijin ale salariaților afectați de pandemie vor fi prelungite cu șase luni
Articolul următorAnaliză: Marea Britanie în mare dificultate după Brexit