Principalul oficial al serviciilor de informații din SUA spune despre China că este „cea mai mare amenințare la adresa democrației și libertății” de după cel de-al doilea război mondial, potrivit BBC.
Scriind în Wall St Journal, John Ratcliffe a spus că China își crește puterea prin furtul secretelor americane și apoi înlocuirea firmelor americane de pe piață.
Administrația Trump a luat pozitie impotriva Chinei, impunând tarife asupra mărfurilor chineze și acuzând Beijingul de furt de proprietate intelectuală.
China nu a răspuns încă acuzațiilor.
Cu toate acestea, a răspuns cu tărie la mișcările SUA, cum ar fi impunerea tarifelor și eforturile de a ține gigantul telecomunicațiilor Huawei în afara pieței americane.
Beijingul se pregătea pentru confruntarea cu SUA și intenționa să domine lumea „economic, militar și tehnologic”, a avertizat Ratcliffe.
Unele dintre comentariile lui Ratcliffe fac ecou intervențiilor anterioare ale secretarului de stat Mike Pompeo și șefului FBI Christopher Wray.
Cu toate acestea, ele vin și într-un moment în care China a intensificat presiunea asupra aliatului SUA, Australia, publicând o listă de moduri în care dorește ca Canberra să-și schimbe comportamentul, mărind tarifele la importurile de vin australian.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Hua Chunying, a acuzat miercuri mai devreme SUA că „a lansat diferite campanii politice opresive împotriva Chinei”, adăugând că acest lucru a venit „dintr-o puternică părtinire ideologică și o strategie de limitare a Chinei”.
„Există o zicală chineză …” ochiul vede ceea ce crede mintea „, a spus ea în conferința de presă zilnică. „Sperăm că SUA … nu ne va mai considera pe toți drept spioni”.
Directorul serviciilor de informații naționale a declarat că China a înlocuit Rusia și combaterea terorismului ca principal obiectiv al activităților de informații americane.
China a fost angajată într-o formă de spionaj economic pe care a descris-o că „jefuiește, reproduce și înlocuiește” – dând exemplul unei firme de turbine eoliene chineze care a fost găsită vinovată în SUA pentru furtul unui concurent american înainte de a vinde în întreaga lume în timp ce firma americană a pierdut valoarea acționarilor și a concediat personal.
Proprietatea intelectuală americană în valoare de 500 de miliarde de dolari a fost furată în fiecare an, a spus el. Arestările FBI ale cetățenilor chinezi pentru furtul cercetărilor deveniseră frecvente, iar China plătise și șefului departamentului de chimie al Universității Harvard 50.000 de dolari pe lună până la arestarea să la începutul acestui an.