Papa Francisc a instalat sâmbătă 13 noi cardinali, inclusiv primul afro-american care deține acest înalt rang, extinzând în continuare impactul pontifului asupra grupului care într-o bună zi își va alege succesorul, scrie Reuters.
Cardinalii au fost instalați într-o ceremonie, cunoscută sub numele de consistoriu, care a fost semnificativ diminuată în mărime din cauza pandemiei COVID-19.
În loc de miile de oameni prezenți, doar 10 oaspeți pe cardinal au fost permiși în Bazilica Sf. Petru. Papa le-a înmânat mai apoi bărbaților inelul și pălăria tradițională roșie, cunoscută sub numele de biretă.
Nouă dintre cei 13 au sub 80 de ani și sunt eligibili conform legii Bisericii să intre într-un conclav secret pentru a alege următorul papa dintre ei, după ce Francisc moare sau demisionează.
A fost al șaptelea consistoriu al lui Francisc de la alegerea sa din 2013. El a numit acum 57% din cei 128 de cardinali alegători, dintre care majoritatea împărtășesc viziunea sa despre o Biserică mai incluzivă.
Până în prezent, el a numit 18 cardinali din majoritatea țărilor îndepărtate care nu au avut niciodată unul, aproape toți din lumea în curs de dezvoltare. În consistoriul de sâmbătă, Brunei și Rwanda au primit primii lor cardinali.
În timp ce Europa are în continuare cea mai mare pondere de alegători cardinali, cu 41%, este în scădere față de 52% în 2013, când Francisc a devenit primul papă latino-americană.
Cu fiecare consistoriu, Francisc a crescut șansele ca succesorul său să fie un alt non-european, după ce a întărit Biserica în locuri unde este, fie o minoritate, fie unde crește mai repede decât în Occidentul stagnat.
Cei nouă noi cardinali provin din Italia, Malta, Rwanda, Statele Unite, Filipine, Chile, Brunei și Mexic.