Mohsen Fakhrizadeh, părintele programului nuclear iranian, a fost asasinat lângă Teheran

Cel mai important om de știință în fizică nucleară din Iran, Mohsen Fakhrizadeh, a fost asasinat în apropierea capitalei Teheran, a confirmat ministerul apărării al țării, potrivit BBC.

Fakhrizadeh a murit în spital după un atac în Absard, în districtul Damavand. Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a condamnat uciderea „ca pe un act de terorism”. Agențiile de informații occidentale îl consideră pe Fakhrizadeh ca fiind în spatele programului secret de armament nuclear al Iranului.

El ar fi fost descris ca „tatăl bombei iraniene” de către diplomați.

Știrile despre ucidere vin pe fondul unei preocupări proaspete cu privire la cantitatea crescută de uraniu îmbogățit pe care Iranul îl produce. Uraniul îmbogățit este o componentă vitală atât pentru generarea de energie nucleară civilă, cât și pentru armele nucleare militare.

Iranul insistă că programul său nuclear este exclusiv în scopuri pașnice. Între 2010 și 2012, patru oameni de știință în energie nucleară iranieni au fost asasinați, iar Iranul a acuzat Israelul de complicitate la crimă.

Numele lui Fakhrizadeh a fost menționat în mod special în prezentarea premierului israelian Benjamin Netanyahu despre programul nuclear al Iranului în mai 2018.

Într-o declarație făcută vineri, ministerul apărării iranian a declarat: „Teroriștii înarmați au vizat un vehicul care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, șeful organizației de cercetare și inovare a ministerului.

„După o ciocnire între teroriști și gărzile sale de corp, domnul Fakhrizadeh a fost grav rănit și s-a dus rapid la spital. Din păcate, eforturile echipei medicale de a-l salva nu au avut succes și în urmă cu câteva minute a încetat din viață.”

Rapoartele presei iraniene au declarat că atacatorii au deschis focul asupra omului de știință în mașina să.

„Teroriștii au ucis astăzi un eminent om de știință iranian”, a declarat ministrul iranian de externe într-un tweet. Această lașitate – cu indicații serioase a rolului israelian – arată un atac disperat al agresorilor.” Zarif a cerut comunității internaționale să „condamne acest act de teroare de stat”.

Comandantul Corpului de Pază Revoluționară Islamică (IRGC) a spus că Iranul va răzbuna uciderea savantului

Articolul precedentIohannis, reacție la numirile politice din Mureș: Este inacceptabil să fie promovați mediocri, impostori, persoane fără calificare
Articolul următorSe profilează cea mai mare surpriză politică din ultimii 10 ani? Sondaj intern PNL: AUR are 5% / Cine sunt și ce spun liderii partidului