Nu există nicio îndoială că închiderile de afaceri ordonate de guvern pentru a opri răspândirea Covid-19 au afectat economia SUA, dar costul exact nu a fost clar, potrivit Barrons.
Cercetătorii de la școala de afaceri HEC Paris și Universitatea Bocconi din Milano au ajuns la un calcul îngrijorător: închiderile începând cu debutul pandemiei din martie până în mai au salvat 29.000 de vieți – la un cost de 169 miliarde de dolari, sau aproximativ 6 milioane de dolari pe persoană.
„Guvernatorii au salvat vieți pe de o parte, dar au redus activitatea economică pe de altă parte”, a declarat pentru AFP Jean-Noel Barrot, profesor la HEC Paris și membru al Adunării Naționale a Franței.
Cum să abordăm cel mai mare focar de coronavirus din lume a devenit o întrebare supărătoare, încărcată politic în Statele Unite, unde virusul a infectat peste 12,2 milioane de oameni și a ucis aproape 257.000.
Cazurile de infectari sunt în creștere la nivel național, determinând multe state să implementeze din nou restricții asupra afacerilor. Dar Barrot avertizează că schimbările în comportamentul americanilor pot face ca restricțiile comerciale reînnoite să fie mai puțin eficiente.
„Pe măsură ce oamenii devin, probabil, mai responsabili, pe măsură ce poartă mai multe măști și așa mai departe, efectul pe care îl vedem asupra infecției va scădea probabil”, a spus el.
Restricțiile din martie au fost aplicate inegal de guvernele locale și de stat, dar au provocat perturbări fără precedent celei mai mari economii din lume, determinând o dezbatere cu privire la rolul guvernului de a forța oamenii să-și schimbe stilul de viață în numele sănătății publice.
Criticii au afirmat că restricțiile, care au fost relaxate în diferite grade în primăvara și vara, reprezintă un atac costisitor asupra libertății personale, în timp ce susțînătorii spun că sunt unul dintre modurile în care virusul scăpat de control poate fi conținut.
Un studiu din iunie publicat în Nature a constatat că, fără distanțarea socială și restricțiile de afaceri, SUA ar fi văzut cazuri care au atins 5,2 milioane la începutul lunii aprilie, mai degrabă decât nivelul lor real de aproximativ 365.000.
Între timp, cercetătorii de la Universitatea Columbia au descoperit că s-ar fi putut salva peste 35.000 de vieți dacă s-ar fi pus în aplicare astfel de măsuri cu doar o săptămână mai devreme decât impunerea lor la mijlocul lunii martie.
Deși nicăieri la fel de stricte ca în alte țări în care au fost aplicate cu strictețe și au fost penalizate încălcarea regulilor, efectele restricțiilor asupra economiei SUA au fost văzute aproape imediat.
Cererile săptămânale de ajutor pentru șomeri au crescut, cu aproape 6,9 milioane de depuneri în săptămâna încheiată la 28 martie, în timp ce rata șomajului a crescut la 14,7% în aprilie față de minimul istoric de 3,5% în februarie.
Folosind datele de la JHU și Biroul de recensământ al SUA, Barrot a stabilit că diversele blocaje din SUA costă aproximativ 0,8% din PIB-ul total al SUA, dar a redus numărul de morți în perioada studiată cu aproximativ un sfert.
Măsurile statelor de a relaxa restricțiile și cheltuielile masive de stimulare au ajutat economia să se vindece, împingând rata șomajului la 6,9 la sută în octombrie și depunerile săptămânale de ajutor pentru șomeri până la aproximativ 750.000 – încă mai mare decât cea mai proastă săptămână din perioada financiară globală 2008-2010 criză.
În timp ce Barrot a declarat că noile restricții generale nu pot fi la fel de eficiente în prevenirea deceselor de această dată, dar cu siguranță vor rămâne scumpe.
„Ceea ce trebuie să ne gândim sunt planuri de urgență pentru a evita să fie nevoie, ca să spunem așa, să ardem atât de mult din averea noastră colectivă pentru a rămâne în viață”, a spus Barrot.