„Transnistria este durere mea, netămăduită! Este problema mea necântată! Este pământ furat!” Declarația a fost făcută de marele compozitor Eugen Doga, care s-a născut la Mocra, un mic sătuc din stânga Nistrului, Republica Moldova, scrie infoprut.ro.
Într-un interviu pentru presa de la Chișinău, Eugen Doga a vorbit cu tristețe despre războiul moldo-rus de la Nistru. „Transnistria pentru mine este o durere mare, fiindcă atunci când era război… război, dar nu conflict. Era război în toate cele, iar eu nu puteam trece la mormântul mamei și acolo s-au vestejit florile, deoarece florile pe mormintele părinților cresc doar atunci când sunt stropite cu lacrimile moștenitorilor”,a subliniat sursa.
Maestrul a menționat că deși au trecut treizeci de ani „noi așa și nu știm în ce limbă vorbim, nu știm cum se cheamă statul, nu știm istoria”. „Ar trebui scoase aceste posturi! Cui îi dăunează un moldovean care merge la mormântul mamei?”, se întreabă Eugen Doga.
Marele compozitor și-a exprimat speranța că problema transnistreană va fi soluționată cât mai curând. „Transnistria este o bubă, buba are două soluții, ori ea se lecuiește, ori se taie, dar unde e doctorul cela, noi așteptăm, votăm, așteptăm, că va veni doctorul cela. Poate va fi timpul, dar eu aș vrea cât sunt în viață să văd chestiile acestea. Pe mine nu mă interesează personal ce va fi pe urmă și dacă va fi încă ceva. Pentru că o buruiană uite ce rădăcini face, buruiana asta e atât de înrădăcinată în societatea noastră, atât de dăunătoare că ne-ar trebui un buldozer ca să o dezrădăcineze. Buldozer nu pentru ca cineva să ne calce prunele și vinurile cu buldozerul într-o țară, dar cel care va curăța terenul,” a declarat Eugen Doga pentru presa de la Chișinău.