China intenționează să lanseze pe lună o navă spațială fără pilot pentru a aduce înapoi roci lunare în prima încercare a oricărei națiuni de a prelua probe din satelitul natural al Pământului din anii 1970 încoace, potrivit Reuters.
Sonda Chang’e-5, numită după vechea zeiță chineză a lunii, va căuta să adune materiale care să îi ajute pe oamenii de știință să înțeleagă mai multe despre originile și formarea lunii. Misiunea va testa capacitatea Chinei de a achiziționa de la distanță mostre din spațiu, înaintea unor misiuni mai complexe.
Dacă va avea succes, misiunea va face din China doar a treia țara care a preluat probe lunare, după Statele Unite și Uniunea Sovietică cu zeci de ani în urmă.
De când Uniunea Sovietică a aterizat cu nava ”Luna 2” în lună în 1959, primul obiect creat de om care a ajuns într-un alt corp ceresc, o mână de alte țări, inclusiv Japonia și India, au lansat misiuni lunare.
În programul Apollo, care a pus pentru prima dată oamenii pe Lună, Statele Unite au aterizat 12 astronauți pe șase zboruri din 1969 până în 1972, aducând înapoi 382 kg de roci și sol.
Uniunea Sovietică a desfășurat trei misiuni de returnare a eșantioanelor robotizate în anii 1970. Ultimul, Luna 24, a preluat 170,1 grame de probe în 1976.
Sonda Chinei, programată să fie lansată în următoarele zile, va încerca să colecteze 2 kg de probe într-o zonă nevizitată anterior într-o câmpie masivă de lavă cunoscută sub numele de „Oceanul furtunilor”.
Datele ulterioare din misiunile de teledetecție orbitală au arătat o diversitate mai mare de tipuri de roci, mineralogii și vârste decât cele reprezentate în colecțiile de probe Apollo-Luna, susțin experții.
Ce presupune misiunea?
Odată ajuns pe orbita lunii, sonda va urmări să desfășoare o pereche de vehicule la suprafață: un vehicul va fora în pământ, apoi va transfera probele sale de sol și rocă către un ascendent care se va ridica și va andoca cu un modul de orbitare.
Dacă acest lucru este reușit, probele vor fi transferate într-o capsulă de întoarcere care le va readuce pe Pământ.
China a făcut prima aterizare lunară în 2013. În ianuarie 2019, sonda Chang’e-4 a atins partea opusă a lunii, prima astfel de reușită a oricărei națiuni.
În următorul deceniu, China intenționează să înființeze o stație de bază robotizată pentru a efectua explorări fără pilot în regiunea polară sudică.
Acesta urmează să fie dezvoltată prin misiunile Chang’e-6, 7 și 8 până în la sfârșitul anilor 2020 și extins până în anii 2030 înainte de debarcările cu echipaj.
China intenționează să recupereze mostre de pe Marte până în 2030. În iulie, China a lansat o sondă fără pilot pe Marte în prima sa misiune independentă pe o altă planetă.