Macron acuză Rusia și Turcia că promovează sentimentul anti-francez în Africa

Într-un interviu publicat vineri, președintele Emmanuel Macron a acuzat Rusia și Turcia că încearcă să promoveze sentimentul anti-francez în Africa prin finanțarea persoanelor care susțin resentimentele împotriva Franței în mass-media, scrie The Moscow Times.

„Nu trebuie să fim naivi în legătură cu acest subiect: mulți dintre cei care vorbesc, care realizează videoclipuri, care sunt prezenți în mass-media francofonă sunt finanțați de Rusia sau Turcia”, a declarat el pentru revista Jeune Afrique, acuzând Moscova și Ankara că au încercat ” să marșeze pe resentimentele post-coloniale „.

El a mai spus că Turcia contribuie la neînțelegeri cu privire la apărarea dreptului la caricatură în urma decapitării de luna trecută în afara Parisului a unui profesor care arătase desene animate la clasă ale profetului Mahomed.

„Când am decis să atac islamul radical … cuvintele mele au fost distorsionate. De către Frăția Musulmană – destul de larg – dar și de Turcia, care are capacitatea de a influența o mulțime de opinii publice, inclusiv în Africa subsahariană”, a spus el. a spus.

Reiterând o poziție care a provocat controverse imense în Franța și în afara acesteia în ultimele luni, el a adăugat: „Nu atac islamul, atac terorismul islamist”.

Tensiunile dintre Franța și Turcia s-au ridicat la noi niveluri în cadrul diferitelor dispute din ultimele luni, inclusiv Siria, Libia, estul Mediteranei și acum represiunea Franței împotriva islamului radical.

Franța a solicitat o regândire totală a relațiilor Uniunii Europene cu Turcia, care în ultimii ani sub președintele Recep Tayyip Erdogan și-a construit în mod semnificativ prezența și influența în Africa.

Rusia a jucat, de asemenea, un rol din ce în ce mai activ în Africa, analiștii indicând prezența în mai multe țări a grupului de mercenari pro-Kremlin Wagner.

Într-un interviu pe scară largă, Macron a exclus și negocierea cu grupurile jihadiste din regiunea Sahel din Africa, unde Franța are desfășurată o forță de mii de soldați.

„Nu discutăm cu teroriști. Ne luptăm”, a spus Macron, pe măsură ce dezbaterile se intensifică în Franța și Africa cu privire la strategia pe termen lung a forței sale Barkhane.

El a spus că Franța ar putea discuta cu diferite grupuri politice și de altă natură, dar nu cu entități teroriste „care continuă să omoare civili și soldați, inclusiv soldații noștri”.

Iar Macron l-a acuzat pe președintele Guineei, Alpha Conde, că organizează un referendum privind modificările constituționale „numai pentru a putea păstra puterea”, adăugând că situația din țară este „gravă” în urma tulburărilor post-electorale.

„Din acest motiv încă nu i-am trimis o scrisoare de felicitare”, a spus Macron.

Macron a adăugat că speră să viziteze Rwanda în 2021, în ciuda tensiunilor continue cu țara și președintele său Paul Kagame din cauza genocidului din 1994.

Articolul precedentFostul primar PSD Dan Tudorache inculpat pentru trafic de influență și spălare a banilor
Articolul următorAurel Vainer: Atacul lui Badulescu la Klaus Iohannis este unul retrograd