Trump a ordonat reducerea efectivelor militare americane din Afganistan şi Irak / Retragerea nu este totală

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a ordonat, marţi după-amiază, reducerea efectivelor militare americane din Afganistan şi Irak până la jumătatea lunii ianuarie, anunţă Christopher Miller, secretarul interimar al Apărării, potrivit AFP.

Christopher Miller a anunţat că numărul militarilor americani din Afganistan va fi redus de la 4.500 la 2.500, iar efectivele militare din Irak vor fi reduse de la 3.000 la 2.500 de membri. Diminuarea efectivelor va avea loc înainte de data de 15 ianuarie 2021, a precizat şeful Pentagonului, citat de publicaţia The Hill şi de postul NBC News.

„Nu suntem adepţii războaielor perpetue, ar fi în antiteză cu ceea ce susţinem (…). Am îndeplinit sarcinile, acum este vremea să revenim acasă”, a argumentat Christopher Miller într-o scrisoare adresată militarilor americani, citează Mediafx.

Donald Trump pledase încă din campania electorală din 2016 pentru retragerea trupelor americane din zonele de operaţiuni externe şi pentru „oprirea ridicolelor războaie fără sfârşit”.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, i-a cerut marţi preşedintelui în funcţie al SUA, Donald Trump, să nu reducă efectivele militare americane din Afganistan, avertizând asupra riscurilor de securitate şi cerând solidaritate cu militarii altor ţări. „Alianţa Nord-Atlantică a intervenit în Afganistan după un atac asupra Statelor Unite, pentru a se asigura că această ţară nu va mai fi niciodată un refugiu al teroriştilor internaţionali. Sute de mii de militari din Europa şi din alte ţări au fost alături de militarii americani în Afganistan, iar peste 1.000 dintre ei au plătit preţul cel mai mare”, a afirmat Jens Stoltenberg.

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, l-a avertizat pe președintele Donald Trump împotriva accelerării retragerii soldaților americani în Afganistan și Irak, despre care a spus că va alimenta „propaganda” extremiștilor, potrivit AFP.

„Consecințele unei plecări premature din Statele Unite s-ar putea dovedi chiar mai grave decât retragerea lui Obama din Irak în 2011, care a alimentat creșterea ISIS”, a declarat luni în Senat dl McConnell, de obicei un aliat politic al președintelui.

Procedând astfel, Statele Unite își vor „abandona” aliații, a spus el, și vor face loc talibanilor din Afganistan, permițând totodată grupului Statului Islamic și al-Qaeda să se reconstruiască.

Donald Trump, care promisese că va pune capăt „războaielor nesfârșite”, a anunțat că dorește să reducă numărul trupelor americane din Afganistan la 2.500 la începutul anului 2021 și chiar a menționat o retragere totală pentru Crăciun.

Articolul precedentIohannis, despre declarația ministrului Sănătății: O afirmație un pic nerumegată. Nu toți suntem de vină
Articolul următorU21: Echipa de fotbal a României s-a calificat la Euro 2021