Muncitorii indieni din fabricile care furnizează produse pentru lanțurile de supermarketuri Marks și Spencer, Tesco și Sainsbury’s, precum și marca de modă Ralph Lauren, au declarat pentru BBC că sunt supuși unor condiții de exploatare.
Femeile care lucrează la un furnizor Ralph Lauren au spus că au fost forțate să rămână peste noapte pentru a finaliza comenzile, uneori fiind necesar să doarmă la fabrica.
„Suntem obligați să lucrăm continuu, adesea toată noaptea, dormim la 3 dimineața, apoi ne trezim până la 5 dimineața pentru o altă zi plină”, a spus o femeie într-un interviu. „Șefilor noștri nu le pasă. Sunt deranjați doar de producție”, a spus ea.
Lucrătorii furnizorului de supermarketuri au declarat că au fost obligați să suporte condiții care ar fi inacceptabile pentru personalul angajat de aceleași mărci în Marea Britanie.
„Nu primim pauze de toaletă, nu avem timp să bem apă în schimb. Abia avem timp să mâncăm prânzul”, a spus o femeie.
Ea a spus că un manager ar sta uneori în spatele personalului din cantină și va fluiera pentru a-i trimite înapoi la muncă.
Un alt angajat a spus că personalul a fost forțat să lucreze peste program și că a fost împiedicat să meargă acasă până la terminarea lucrărilor suplimentare.
„Ne-au mărit volumul de muncă. Suntem forțați să rămânem târziu pentru a o termina – sau strigă la noi și ne amenință că ne concediază. Suntem speriați pentru că nu vrem să ne pierdem slujbele”, susține alt lucrător.
Companiile a căror angajați se arată nemulțumiți susțin că vor face investigații în sensul acuzațiilor de exploatare.
Toate aceste femei au o situație financiară precară și de aceea sunt nevoite să accepte toate abuzurile.
”Bradurile sunt vinovate”
Aceste branduri nu dețin sau operează fabrici în India, ceea ce creează distanță între ele și condițiile de muncă de acolo, dar un proprietar al unui furnizor de îmbrăcăminte – care a dorit să rămână anonim – a declarat pentru BBC că, dacă mărcile încearcă să aibă haine mai ieftine, asta poate lăsa furnizorii fără altă alegere decât să taie din costuri pentru a îndeplini comenzile
„Este brandul care dorește să maximizeze profitul. Deci, te împing la un nivel în care trebuie să faci exploatare pentru a supraviețui”, a spus el.
Proprietarul, care obișnuia să furnizeze produse pentru un brand important din Marea Britanie care nu este menționat aici, a descris unele procese de audit din fabrică ca fiind o „farsă”.
„Fabrica este conștientă când vin auditorii, așa că păstrează totul în stare perfectă înainte”, a spus el. „În momentul în care auditul s-a încheiat, totul revine la normal, ceea ce înseamnă exploatare și lipsă de respect”.
El a spus că controalele sunt aproape inexistente, combinate cu lipsa de responsabilitate a mărcilor, îngreunând eliminarea exploatării.
„Este modul de a lucra în industria textilă, nu doar India, ci peste tot.”
Și pe măsură ce profiturile cresc, femeile se găsesc deseori pierdute. Documentele arată că femeile care lucrează în fabricile de confecții pot câștiga doar 2,50 GBP pe zi, producând articole care, în unele cazuri, se vând cu sute de lire sterline.