Rusia: Sistemul electoral al SUA este arhaic

Sistemul american de alegere a președinților este arhaic și denaturează voința poporului, a declarat miercuri ministrul rus de externe Sergei Lavrov, potrivit The Moscow Times.

Joe Biden a câștigat votul popular cu mai mult de 5 milioane de voturi  în SUA săptămâna trecută, dar asta s-a tradus într-o marjă extrem de strânsă în colegiul electoral care decide în cele din urmă președintele.

Comparativ cu alte țări semnificative din lume, sistemul electoral din SUA este „probabil cel mai arhaic”, a spus Lavrov. În cadrul unei conferințe de presă online, joi, el a spus că sistemul „denaturează semnificativ voința populației”.

Titularul Donald Trump a refuzat să admită înfrângerea, ridicând o serie de provocări legale asupra rezultatelor.

Președintele rus Vladimir Putin – spre deosebire de mulți lideri mondiali – nu l-a felicitat pe Biden pentru victorie din cauza disputelor judecătorești. În comparație, Putin i-a trimis lui Trump o notă de felicitare în 2016 la o oră de la pretenția sa de victorie.

Lavrov a explicat miercuri că Rusia nu l-ar putea felicita pe Biden până nu vor fi anunțate rezultatele oficiale.

„De asemenea, Departamentul de Stat nu a recunoscut încă alegerile prezidențiale”, a spus el, menționând că secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a cerut răbdare până când toate buletinele de vot sunt numărate.

Putin a câștigat deja patru alegeri prezidențiale și a schimbat recent Constituția pentru a-i permite să rămână președinte până în 2036. Biden va fi al patrulea președinte american de când Putin a venit la putere în 2000.

Articolul precedentAlegeri SUA 2020: Nu există dovezi de voturi fraudate
Articolul următorDescinderi la Sintești, unde sunt arse ilegal tone de deșeuri