Astăzi în istorie: Mathias Rust, aviator german amator de doar 18 ani, ridiculizează Uniunea Soviectică

Astăzi, în 28 mai 1987, Mathias Rust, aviator german amator, a aterizat la doar 18 ani în Piața Roșie din Moscova, ridiculizând tot sistemul militar de apărare al Uniunii Soviectice.

În 1987, un tânăr de doar 18 ani, cu doar 50 de ore de experienţă de zbor, uimea întreaga lume, zburând din apropierea oraşului Hamburg, trecând prin Islanda, Norvegia şi Finlanda, intrând în spaţiul aerian al URSS şi aterizând în Piaţa Roşie. Zdruncinând prestigiul militar al Kremlinului, se poate spune că tânărul Mathias Rust a contribuit semnificativ la sfârşitul Războiului Rece.

Pe 13 mai 1987, Mathias le spune părinţilor că pleacă într-o călătorie în Europa de Nord cu avionul sau, model Cesena 172 Skyhawk, pentru a aduna orele necesare obţinerii licenţei de pilot profesionist. La Stockholm, în jurul orei 12, Rust părăseşte aeroportul şi îşi schimbă ruta spre est. Autorităţile finlandeze încearcă să il contacteze, dar acesta întrerupe orice comunicaţie. Luând în considerare posibilitatea unui accident, autorităţile  pornesc investigaţii în vederea recuperării aeronavei, pe care o considerau prabuşită.

În jurul orei 14, Rust este depistat pentru prima dată de serviciul defensiv al URSS. Sovieticii trimit în fapt aeronave să îl intercepteze, şi îl pun pe radarele rachetelor sol-aer, dar nu se emite niciun ordin de acţiune. Beneficiind de o serie de împrejurări extrem de norocoase, în jurul orei 19 Rust apare pe cerul Moscovei.

Iniţial, Rust s-ar fi gândit să aterizare în curtea interioara a Kremlinului, dar s-a răzgândit. Acesta a decis să aterizeze fix în Piaţa Roşie. Aglomeraţia însă nu îi permite să facă acest lucru şi, după ce da de câteva ori ocol în aer Pieţei Roşii, reuseşte să aterizeze pe un pod din apropiere.

Mathias Rust iese din avion, salută mulţimea curioasă care se strânsese în jurul sau, chiar dă câteva autografe şi anunţă scopul misiunii sale: „Am venit din Germania cu o misiune de pace!” Poliţia din Moscova îl arestează imediat pe Rust.

După ce pledează vinovat pentru toate acuzaţiile, mai puţin pentru huliganism, Mathias este găsit vinovat pentru huliganism, trecerea ilegala a graniţei Uniunii Sovietice şi nerespectarea legilor aviatice. Este condamnat la patru ani de muncă silnică. Cu toate acestea, nu a fost niciodată transferat într-un lagăr de muncă, fiind închis la penitenciarul de maximă siguranţă Lefortovo, din Moscova.

Mathias Rust avea sa ispăşească numai două luni din pedeapsă. Ca un gest de bună-credinţă faţă de Occident, Sovietul Suprem decide eliberarea sa, permitandu-i să se intoarca în RFG. Aşa cum era de aşteptat, întoarcerea sa în ţara natală, pe 3 august 1988, a atras o atenţie uriaşă din partea presei. Rust reuşeste să obţina 100.000 de mărci pentru exclusivitatea poveştii sale din partea publicaţiei Stern.
Actiunea lui Rust a reprezentat însă  o lovitură de imagine pentru URSS, dovedind că sistemul defensiv are efectiv găuri prin care un avion de mic dimensiuni poate intra.
Mathias Rust a beneficiat de o serie de greşeli ale sovieticilor, de faptul că aceştia nu au dorit să doboare un avion civil, apoi că a fost considerat un elicopter trimis într-o misiune de salvare pentru un accident aviatic petrecut cu o zi inainte şi de eliminarea cablurilor de deasupra Pieţei Roşii în ziua precedentă, dar şi de un noroc incredibil. Cu mai puţin de cinci ani înainte, sovieticii doborâseră un avion civil sud-coreean, ucigând toţi cei 269 de pasageri.
Articolul precedentBilanț COVID în Moldova: 7537 cazuri de infecție / 276 de decese / 1545 de infectați în sistemul de sănătate
Articolul următorAcademia de Studii Economice din București va organiza admiterea exclusiv online / Aceștia își fac propria facultate de drept