Guvernul chinez a condamnat demisia în masă a majorității opoziției din Hong Kong din parlament ca o „provocare deschisă” către autoritatea sa, notează BBC.
Aproape toți parlamentarii pro-democrație au demisionat în semn de protest după ce patru dintre colegii lor au fost considerați amenințări la adresa securității naționale și demiși.
Mulți văd cum democrația limitată a Hong Kong-ului este acum pe moarte. Fosta colonie britanică a devenit parte a Chinei în 1997, dar i s-a promis că va putea păstra unele libertăți unice.
Dar autoritățile continentale din Beijing au luat măsuri din ce în ce mai represive de când protestele în masă au zguduit orașul anul trecut, cu scene regulate de violență pe străzi.
Activiștii au fugit și partidele politice s-au desființat în urma adoptării de către Beijing a unei noi legi a securității naționale în iunie, care criminalizează acte vagi, inclusiv „subversiunea” și „coluziunea cu forțe străine sau externe”.
Acțiunea de miercuri de înlăturare a celor patru parlamentari a fost condamnată la nivel internațional, SUA numind aceasta o mișcare către „dictatura cu un singur partid”.
Demisia a 15 dintre colegii lor ca răspuns va lăsa o legislatură odată plină de viață, plină de politicieni considerați loiali autorităților chineze.
Într-un ultim act de sfidare, un parlamentar de opoziție a desfășurat joi un banner în clădirea adunării, spunând că liderul orașului, Carrie Lam, face rău Hong Kong-ului.
„Va mirosi timp 10.000 de ani”, se putea citi pe banner.