O nouă specie de primate a fost descoperită în pădurile îndepărtate din Myanmar. Specialiștii consideră că deja, chiar dacă abia au fost descoperite, maimuțele sunt deja considerate specie pe cale de dispariție, potrivit BBC.
Langurul Popa, numit după casa sa de pe Muntele Popa, este în pericol, cu un număr de până la aproximativ 200 de exemplare în specie.
Langurii sunt un grup de maimuțe care mănâncă frunze și care se găsesc în sud-estul Asiei. Animalul nou descris este cunoscut pentru petele sale distincte de ochi, precum și blana de culoare cenușie. Este expus riscului de pierdere a habitatului și vânătoare.
Oamenii de știință au suspectat mult timp că ar putea exista o nouă specie în Myanmar, pe baza ADN-ului extras din excrementele maimuțelor sălbatice, dar dovezile au fost greu de găsit. Cu foarte puține informații de continuat, au apelat la exemplare istorice depozitate în muzeele de istorie naturală din Londra, Leiden, New York și Singapore.
Exploratorii timpurii în Birmania au colectat exemplarele de maimuță, care nu au fost niciodată examinate în detaliu. Cercetătorii au extras ADN și au măsurat trăsături fizice, cum ar fi lungimea cozii și a urechii, pe care le-au comparat cu cele ale populațiilor sălbatice.
Acest lucru a dezvăluit o nouă specie, langurul Popa, care se găsește doar în pâlcuri de pădure din centrul țării. Cei mai mulți trăiesc într-un parc sanctuar de animale sălbatice de pe pantele sitului sacru de pelerinaj de pe Muntele Popa.
Descrierea speciei va ajuta la conservarea acesteia, a spus Frank Momberg din grupul de conservare Flora and Fauna International.
El a declarat: „Langurul Popa, recent descris, este deja în pericol critic și se confruntă cu dispariția, deci este absolut esențial să protejezi populația rămasă și să te angajezi cu comunitățile locale, precum și cu părțile interesate din sectorul privat, pentru a-i proteja viitorul”.
În ultimul deceniu, Myanmar s-a deschis colaborărilor internaționale cu oamenii de știință, ceea ce a dus la descoperirea unor specii noi pentru știință, inclusiv reptile, amfibieni. Dar descoperirea unui nou primat este rară.
Christian Roos, de la laboratorul de genetică a primatelor de la Centrul German pentru Primate din Gottingnen, a declarat că animalele se confruntă cu amenințări legate de pierderea habitatului și vânătoare.