Elicopter militar rus doborât în Armenia / 2 morți

Un elicopter militar rus a fost doborât luni în Armenia lângă granița cu Azerbaidjanul, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova, ucigând doi membri ai echipajului, potrivit The Moscow Times.

Ministerul a declarat într-o declarație că elicopterul Mi-24 a fost lovit de un sistem de apărare antiaeriană portabil de către om, aproape de granița cu Azerbaidjanul, ale cărui forțe luptă împotriva separatiștilor cu sprijin armean în regiunea disputată Nagorno-Karabakh. O a treia persoană a fost rănită și evacuată.

Elicopterul a fost doborât în ​​apropierea Republicii Autonome Nakhchivan, o exclavă fără ieșire la mare a Azerbaidjanului, se arată în comunicat.

Ministerul Apărării a declarat că elicopterul a fost doborât lângă satul Yeraskh în jurul orei 14:30 GMT, în timp ce însoțea un convoi al bazei militare rusești din Armenia. O anchetă la baza rusă este în curs, a spus ministerul.

Autoritățile armene, la rândul lor, au declarat că elicopterul rus s-a prăbușit „într-un defileu” în apropierea satului Yeraskh.

Incidentul a avut loc în timpul unei creșteri în luptele dintre separatiștii azerbaidieni și armeni.

Azerbaidjanul a declarat duminică că forțele sale au capturat orașul strategic Susha, dar premierul armean Nikol Pashinyan a declarat luni că luptele continuă.

Rusia, care are o alianță militară cu Armenia, a declarat că va interveni doar dacă luptele vor ajunge pe solul armean, după ce Pașinian i-a cerut președintelui Vladimir Putin să înceapă consultări „urgente” cu privire la asistența de securitate.

Noile ciocniri au izbucnit la sfârșitul lunii septembrie între separatiștii azerbaidjeni și armeni asupra Nagorno-Karabakh, care și-a declarat independența în urmă cu aproape 30 de ani.

Luptele recente au fost cele mai grave din ultimele decenii, cu cel puțin 1.000 de oameni uciși, inclusiv zeci de civili, numărul de morți fiind considerat a fi mult mai mare.

Articolul precedentMircea Cărtărescu, mesaj de susținere pentru Maia Sandu
Articolul următorPandemia amenință următoarea generație a Americii Latine