Acuzații de delapidare pentru fiul președintelui brazilian Bolsonaro

Fiul cel mare al lui Bolsonaro a fost acuzat în mod oficial de delapidare, spălare de bani, deturnare de fonduri și dirijarea unei „organizații criminale”, în timp ce acuzațiile de înșelătorie continuă să se învârtă în jurul familiei președintelui de extremă dreaptă al Braziliei, potrivit The Guardian.

Procurorii de la Rio de Janeiro au anunțat marți seara târziu că au depus acuzațiile împotriva lui Flávio Bolsonaro, în vârstă de 39 de ani, un senator ale cărui afaceri au fost în centrul atenției încă de la începutul învestirii tatălui său ca președinte în ianuarie 2019.

Acuzațiile, pe care Flávio Bolsonaro le-a denumit anterior parte dintr-un complot politic împotriva tatălui său, se învârt în jurul suspiciunilor că fiul președintelui s-a angajat într-o practică răspândită, dar criminală, în politica braziliană, cunoscută sub numele de „rachadinha”, când era congresman la Rio, din 2004 până în 2018. .

Conform schemei, care se traduce aproximativ prin „împărțirea salariului”, politicienii corupți rup o parte din salariile angajaților lor finanțate public pentru câștig personal.

De asemenea, au fost depuse acuzații împotriva altor 16 persoane, inclusiv Fabrício Queiroz, fost ofițer de poliție și prieten de lungă durată al președintelui Braziliei, care a lucrat cu fiul lui Bolsonaro și are legături bine documentate cu lumea interlopă din Rio. Queiroz este arestat la domiciliu după ce a fost reținut în iunie pe proprietatea unui avocat care i-a reprezentat pe Jair și Flávio Bolsonaro.

Într-un comunicat, echipa juridică a lui Flávio Bolsonaro a numit acuzațiile nefondate: „Aceasta nu este altceva decât o poveste macabră și prost concepută”.

Jair Bolsonaro nu a făcut niciun comentariu imediat. Însă acuzațiile sunt cea mai recentă jenă pentru fostul căpitan al armatei care a ajuns la putere în 2018, prezentându-se ca un „Trump Brazilian” și un cruciad anticorupție.

Această reputație s-a destrămat treptat din cauza suspiciunilor asupra fiului său cel mare și a investigațiilor asupra celorlalți doi fii ai săi politici, Carlos și Eduardo, cu privire la presupuse nereguli financiare și la presupusa diseminare ilegală a dezinformării. De asemenea, ei neagă săvârșirea greșelilor.

Prima doamnă a Braziliei, Michelle Bolsonaro, s-ar fi aflat și ea în vizorul anchetatorilor, susținând că a primit o serie de plăți misterioase de la Queiroz.

Bolsonaro s-a întâlnit cu un jurnalist care a întrebat despre acele plăți în august, răspunzând: „Ceea ce aș vrea să fac este să-ți sparg fața, da?”

Stânga Braziliei a sărbătorit acuzațiile împotriva fiului lui Bolsonaro, care a postat pe Twitter știrea cu hashtagul #FlavioNaCadeia (#FlavioBehindBars).

Articolul precedentBilanț coronavirus 5 noiembrie: 9.714 cazuri și 121 de morți în 24 de ore
Articolul următorCseke Attila: Autoritățile par a fi depășite de situație