ALEGERI SUA: Trump vs Biden / Biden l-a depășit pe Trump în statul cheie Michigan / Democratul se apropie de republican și în Wisconsin

Câștigă un nou mandat republicanul Donald Trump sau câștigă democratul Joe Biden? Votul anticipat în Statele Unite pentru alegerile prezidențiale a început de zile bune, un număr record de americani, peste 100 de milioane, alegând votul prin corespondeță.

Dar alte milioane de americani merg marți la vot pentru a hotărî cine va fi președintele SUA pentru următorii patru ani. Votul se va închide la ora 6, ora României.

Punct.News a transmis LIVETEXT prima zi a alegerilor. Pentru a vedea ce se întâmplă în continuare în această cursă nebună urmăriți noul articol LIVE TEXT:

Cum ar putea fi reales Trump:

Trump a câștigat 306 electori la alegerile trecute. Cu 270 sau mai mulți, acum, e reales. Cu 269 de asemenea (lucrurile se decid în Camera Reprezentanților. Cu 268 sau mai puțini pierde.

Nu există stat câștigat de Hillary în 2016 în care Trump să fie competitiv acum, spune sociologul Barbu Mateescu. Deci, întrebarea este câți electori va pierde Trump din cei 306?

Dacă pierde 38 sau mai mulți, are în total 268 sau mai puțini, deci nu e reales. Dacă pierde 37 de electori sau mai puțini, e reales.

State disputate acum și nr. lor de electori: Texas 38 Florida 29 Pensylvania 20 Ohio 18 Michigan 16 Georgia 16 N. Carolina 15 Arizona 11 Wisconsin 10 Iowa 6 Maine (un district) 1 Nebraska (un district) 1

* = posibile excepții de la regulă: Minnesota (10 electori) și Nevada (6). O victorie a lui Trump într-unul din aceste state sau în amândouă i-ar da spațiu adițional de manevră, mărind cu 6/10/16 numărul electorilor pe care Biden are nevoie să-i câștige (din lista de mai sus) pentru a-l învinge pe Trump, acesta devenind deci 44, 48 sau 54.

LIVE TEXT (încheiat)

  • Trump câștigă în Indiana, Kentuky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota de Nord și Sud, Utah, Kansas, FLORIDA, OHIO
  • Biden câștigă în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, California, Oregon, Washington, MINNESOTA, ARIZONA (Câștigată ultima oară de democrați în anii`90)

17:30 Donald Trump dă din nou de înțeles că alegerile sunt măsluite. Într-un mesaj pe Twitter, președintele în funcție spune că „aseară conducea, chiar solid, în unele state, iar acum, dimineața, avantajul începe miraculos să scadă”.

17:00 Candidatul democraților se apropie de Trump în Wisconsin, fiind avantajat de votul prin corespondență care se numără mult mai greu.

16:30 Biden l-a depășit pe Trump în Michigan după numărarea a aproape 90% din voturi.

15:20 Alegătorii unor state au decis mai mult decât doar cine va sta la Casa Albă. Statele au cântărit mai multe probleme diferite în aceste alegeri, cum ar fi dacă legalizează marijuana, limitează accesul la avort, reformează votul și multe altele

12:50 Statele unde se dă bătălia finală pentru fotoliul de președinte al Statelor Unite: Alaska, Arizona, Georgia, Michigan, Maine, Nevada, Carolina de Nord, Pennysilvania și Wisconsin.

11:49 Proiecție CNN: Biden 224 electori și Trump 213 electori. Tot CNN susține că Biden a câștigat în Hawaii

11:20 Twitter și Facebook au ascuns un mesaj al lui Trump care spunea „suntem mari, dar încearcă să fure alegerile” în spatele unei etichete care spunea că este potențial înșelător și restricționează capacitatea utilizatorilor de a distribui postarea

9:40 Donald Trump a susținut o declarație de presă în care a declarat că „alegerile s-au terminat deja” și că „va merge la Curtea Supremă” pentru eventualele fraude

8:42 Numărătoare Fox News: Biden 238 și Trump 213; Numărătoare CNN: Biden 230 și Trump 213 electori

8:30 Proiecție CNN: Trump câștigă Texas în timp ce Biden câștigă Rhode Island

07:05 Trump conduce și în Texax cu 52% după numărarea a 78% din voturi. Texas, cu 38 de mari electori, este un stat cheie pentru succesul republicanului

06:35 Democraţii îşi păstrează controlul în Camera Reprezentanţilor, Republicanii domină Senatul. Partidul Democrat va câştiga patru sau cinci locuri suplimentare, conform predicţiilor făcute de cele două televiziuni. Ei deţin în prezent 232 din cele 435 de mandate. Republicanii controlează Senatul

06:00 Trump a câștigat Florida, prima mare victorie a serii, iar șansele pentru un nou mandat cresc. Era vital pentru Trump să -și păstreze electorii din acest stat, în număr de 29.

04:50 Trump este pe cale să câștige Florida și să continue cu șanse reale lupta pentru Casa Alba. După numărarea a 91% din voturi, trump are 51,3%, iar Biden 47,8%

04:00 Proiecție CNN: Trump 42 de electori, Biden 59 de electori

03:40 Proiecție CNN: Trump 42 de electori, Biden 32 de electori

02.40 Trump câștigă în Indiana și Kentuky / Joe Biden, creditat cu victorii în Vermont şi Virginia

Donald Trump este dat învingător în statul Indiana din nordul SUA, potrivit canalelor de televiziune CNN şi NBC, relatează AFP. Această victorie anticipată i-ar asigura 11 electori.  De asemenea, Trump este dat învingător şi în statul Kentucky de Associated Press, de unde va mai primi 8 electori.

Joe Biden e creditat cu victorii în Vermont şi Virginia de Fox News, notează Reuters.

02:05 Trump anunță pe Twitter că ”stă foarte bine în toată țara”

01:50 Încep să se închidă urnele și să apară primele rezultate în Indiana și Kentucky. Trump conduce în Indiana cu peste 68%, iar Biden conduce în Kentucky cu peste 52%

01:45 Se pare că Maine a stabilit un record de participare în acest an, a declarat secretarul de stat Matthew Dunlap pentru CNN. „Ne-am așteptat la o participare redusă dar, de fapt, prezența a fost destul de puternică și constantă în majoritatea locurilor pe care am mers”, a spus Dunlap. Recordul precedent de participare a fost de 72%.

00:25 Senatoarea Kamala Harris, vicepreședinta lui Biden în camapnie, aflată într-o suburbie din Detroit, a lansat marți o chemare târzie la acțiune.

„Astăzi este o zi pe care mulți dintre noi o așteptăm de patru ani”, a spus ea unei mulțimi de câteva sute de oameni. „Să ne asigurăm că votează toată lumea pe care o cunoaștem. Să continuăm să trimitem mesaje text. Să continuăm să sunăm, bătând la ușile vecinilor și ale membrilor familiei tale. Avem toată ziua să facem asta.”, potrivit New York Times.

La scurt timp după aceea, la Templul Greater Grace de pe West Seven Mile Road, ea a adunat voluntari care se pregăteau să bată la ușile oamenilor, înainte de închiderea urnelor la ora 20:00.

00:00 SUA Joe Biden scrie un mesaj pe un perete al casei în care a copilărit în speranţa că îi va purta noroc, poptrivit Agerpres. „De la această casă, la Casa Albă, prin harul lui Dumnezeu’, a scris el cu un stilou negru pe peretele sufrageriei, semnându-se şi adăugând data de 3 noiembrie.

23:50 Cozi la vot. Unii alegători din suburbiile cheie din Pennsylvania așteaptă ore la coadă. Comisarul comitatului Bucks, Gene DiGirolamo, a declarat pentru CNN că a aflat de la alegătorii care au stat trei până la patru ore la coadă. La Liceul Bensalem, CNN a vorbit cu alegătorii care au raportat că au petrecut aproximativ 90 de minute așteptând să voteze. Oficialii din această locație de vot spun că prezența la vot pare să fie dublă față de anii electorali tipici.

23:10 Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, Joe Biden, s-a întâlnit marţi cu susţinători de-ai săi din Pennsylvania, unul dintre statele care s-ar putea dovedi a fi decisive în bătălia electorală contra republicanului Donald Trump, informează dpa.

”Alegem speranţa în dauna fricii, alegem adevărul în dauna minciunilor, alegem ştiinţa în dauna ficţiunii”, a declarat fostul vicepreşedinte al SUA în faţa unei mici mulţimi din Philadelphia, citează Agerpres.

22:45 Vot fără incidente în Michingan: 92% din toate buletinele celor care au absentat de la vot din Michigan au fost returnate, a scris pe Twitter marți secretarul de stat din Michigan, Jocelyn Benson. Numărarea absenților „merge ușor și foarte eficient” și „incintele sunt insule de calm”, a remarcat ea.

Benson a declarat pentru CNN că se așteaptă ca votul statului să fie contorizat mai devreme decât se aștepta anterior, cu numărul de voturi din ziua respectivă, urmând a fi raportat la scurt timp după închiderea sondajelor în această seară.

22:00 Preşedintele american Donald Trump a recunoscut marţi ”nu s-a gândit deocamdată la un discurs de renunţare sau la un discurs de acceptare” pentru finalul zilei alegerilor prezidenţiale din SUA, transmite dpa, citată de Agerpres.

21:30 Biroul federal de investigaţii al SUA (FBI, poliţia federală) examinează o serie de misterioase apeluri telefonice la care un robot îi îndeamnă pe americani să stea acasă în ziua alegerilor, a afirmat marţi un responsabil al Ministerului securităţii interne, citat de Reuters.

Analiștii se așteaptă la un vot strâns și anticipează că anunţarea câştigătorului ar putea dura zile sau chiar săptămâni.

La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat prin corespondenţă din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă.

La ultimul sondaj electoral, Joe Biden avea un avans de 10% în fața lui Donald Trump. Totuşi, Trump este aproape la fel de popular ca Joe Biden în statele decisive pentru rezultatul scrutinului.

Anul acesta probabil cel mai important ”câmp de luptă” este Pennsylvania, care oferă 20 de voturi electorale și ar putea oferi un indiciu timpuriu dacă alte state din Rust Belt vor vota pentru Trump sau Biden. Dacă Trump nu poate câștiga acolo – și prin extensie potențial Michigan sau Wisconsin – ar fi o piedică majoră spre un al doilea mandat, apreciază Fox News.

Votul pentru prezidențialele din Statele Unite va fi influențat indiscutabil de pandemia de Covid-19 și de Economie, de conservatorism vs. progresism. Cât de mult va conta fiecare subiect în balanța votului final nu știm, iar răspunsul nu poate fi unul general ci depinde de la o tabără la alta.

Articolul precedentFranța: Fără jucării, bijuterii, cărți și alte articole „neesențiale” în supermarketuri
Articolul următorJoe Biden, confuz total în Philadelphia: Și-a încurcat nepoatele şi l-a ”prezentat” pe fiul său Beau, care a murit în 2015