Ministerul Finanțelor a împrumutat în luna mai 23,6 miliarde de lei, adică 4,9 miliarde euro, sumă care stabilește un nou record lunar, potrivit calculelor Profit.ro.

Finanțele au stabilit recorduri în luna mai pentru suma totală împrumutată, dar și pentru cât au luat la o singură ieșire pe piața externă, 3,3 miliarde de euro, iar la suma împrumutată într-o lună de pe piața internă, 7,6 miliarde de lei.

Suma mare împrumutată în mai vine în contextul în care statul a împrumutat destul de puțin în martie și aprilie, în timp ce cheltuielile sunt mari, mai ales din cauza pandemiei de coronavirus. De altfel, nici veniturile nu sunt la nivelul prognozat înaintea pandemiei.

Statul împrumută bani pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a achita datoriile mai vechi care ajung la plată. Faptul că Finanțele au reușit să împrumute banii de care are nevoie, în această perioadă dificilă, este un lucru bun.

Guvernul a împrumutat în martie anul trecut 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind până la momentul acela, cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieșire pe piețele externe.

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe și a luat tot 3 miliarde de euro și depășit acum, în luna mai.

Articolul precedentCelebrul Jimmy Fallon își cere scuze pentru comportamentele sale rasiste din trecut
Articolul următorLiviu Dragnea a pierdut la Tribunalul UE procesul împotriva Comisiei Europene, prin care încerca să anuleze dosarul Tel Drum