Câinii, cei mai buni prieteni ai omului: Ultimele cercetări arată că aceștia au fost domesticiți acum 11.000 de ani

De sute de ani, câinii de toate rasele sunt considerați cei mai buni prieteni ai omului. Un nou studiu relevă că ADN-ul unor rase datează încă din ultima Epocă de Gheață, iar acum 11.000 de ani câinii erau deja domesticiți, conform CNN

Studiul a fost publicat vineri în revista Science și arătă că diversitatea genetică a câinilor moderni poate fi urmărită până la sfârșitul ultimei ere glaciare, legând Fido și Rex de populațiile canine antice.

Cercetătorii au studiat ADN-ul extras din oase de la câinii antici pentru a găsi indicii asupra schimbărilor evolutive care au avut loc cu mii de ani în urmă și au descoperit că, chiar după Epoca de Gheață, existau cel puțin cinci tipuri de câini cu strămoși genetici distincți. Au descoperit că ADN-ul câinilor s-a „amestecat și combinat” și este încă prezent la câinii de astăzi.

„Deja cu 11.000 de ani în urmă – înainte de agricultură și înainte ca orice alt animal să fi fost domesticit – câinii nu numai că au fost domesticiți, dar s-au diversificat deja genetic și probabil s-au răspândit în părți mari ale lumii”, a declarat Anders Bergstrom, autor principal și cercetător post-doctoral în Laboratorul de Genetică Antică de la Institutul Francis Crick din Londra.

Echipa de cercetători, formată din oameni de știință de la Institutul Francis Crick, Universitatea din Oxford și Universitatea din Viena și arheologi din mai mult de 10 țări, a constatat că, deși aceste descendențe timpurii s-au schimbat și s-au amestecat în ultimii 11.000 de ani, acestea sunt încă reprezentat în populațiile de câini din întreaga lume.

Rase mexicane precum Chihuahua sau câinele fără păr, au o linie ADN deosebit de veche, au concluzionat cercetătorii. Totodată, cercetătorii au observat și că oamenii și câinii au mers ”mână-n mână” de-a lungul istoriei.

 

Articolul precedentNew York: Oamenii lasă crengi la mormântul vechi de 100 de ani al unui câine / Care este povestea?
Articolul următorEforturi uriașe ale salvatorilor după cutremurul din Turcia și Grecia / Bilanțul creste la 27 de morți