Moneda aur celebrând asasinarea lui Iulius Cezar, vândută pentru un nou record de 3.4 milioane de dolari

O monedă de aur antică, descrisă drept ”sărbătoare” a asasinării lui Iulius Cezar, cu un portret al unuia dintre bărbații care l-au ucis, a stabilit un nou record pentru o monedă vândută la licitație, potrivit CNN

Cumpărată de un ofertant anonim pentru 3.4 milioane de dolari, moneda „aureus” prezintă un portret al lui Marcus Junius Brutus – unul dintre liderii în asasinarea lui Cezar în 44 î.Hr.

De asemenea, înfățișează pumnalele folosite de Brutus și de conspiratorul său Cassius pentru a-l ucide vechiul generalul Teatrului lui Pompei din Roma, cât și un capac al Libertății – o îmbrăcăminte simbolică dată sclavilor atunci când erau eliberați.

Este inscripționat cu sintagma „Eid Mar” – Idurile din martie – o referință la 15 martie, data morții lui Cezar. Moneda a fost emisă de Brutus la doi ani după asasinare, în 42 î.Hr.

„Într-un act de laudă de neegalat, ni se prezintă armele de crimă folosite pentru uciderea lui Caesar, data precisă a faptei și motivul”,  a scris într-un comunicat de presă Richard Beale, director general al Roma Numismatics, casa de licitații din Londra care a vândut moneda.

Se spune că moartea lui Cezar a fost alimentată de credința politicienilor romani că acesta intenționează să se facă rege.

După ce a fost numit „dictator perpetuo” – dictator pe viață – cu doar două luni mai devreme, Cezar a fost ucis de un grup de senatori, inclusiv prieteni și oameni pe care i-a iertat anterior.

Ulterior, Brutus s-a sinucis după ce a pierdut bătălia de la Filipi în fața nepotului și moștenitorului lui Cezar, Octavius ​​și a prietenului Marcu Antonio.

În ciuda vechimii sale, moneda se află într-o stare aproape perfectă și este una dintre singurele trei despre care se știe sigur că există.

Prețul record anterior pentru o monedă romană a fost stabilit în 2008, când un sestertius de bronz al împăratului Hadrian s-a vândut cu aproximativ 2.5 milioane de dolari. Recordul anterior pentru orice monedă a fost deținut de staterul de aur din Grecia antică, care s-a vândut cu 3.25 milioane de dolari în 2012.

Articolul precedentPrim-ministrul englez are în vedere instaurarea unui lockdown total săptămâna viitoare
Articolul următorNew York: Oamenii lasă crengi la mormântul vechi de 100 de ani al unui câine / Care este povestea?