Liderul unui cult care folosea femei pe post de sclave a fost condamnat la 120 de ani de închisoare

Liderul unui cultului Nxivm, originar în Statele Unite, a fost condamnat la 120 de ani de închisoare. Acesta a fost, printre altele, acuzat că racola femei pentru a le face sclavele sale sexuale, informează BBC

Fondatorul Nxivm, Keith Raniere, a fost condamnat anul trecut pentru șantaj, trafic sexual, posesie de pornografie infantilă și alte infracțiuni. Ca lider al grupului, el a recrutat femei ca sclave și le-a forțat să întrețină relații sexuale cu el.

Procurorii au declarat că bărbatul de 60 de ani ar trebui să-și petreacă viața după gratii pentru „daunele nemăsurate” pe care le-a cauzat victimelor cultului.

Judecătorul de district Nicholas Garaufis l-a amendat pe Raniere cu 1,75 milioane de dolari la ședința de condamnare de marți de la Brooklyn.

Raniere însuși nu a luat niciodată poziție în timpul cazului, anul trecut. El a fost singurul membru al conducerii lui Nxivm care s-a confruntat cu procesul, în timp ce alții au încheiat acorduri de pledoarie.

Avocații săi și-au menținut nevinovăția de-a lungul timpului și au dat vina pe o „campanie media implicând martori care au fost motivați să depună mărturie falsă” pentru condamnarea sa.

Autoritățile americane au început să investigheze Nxivm – pronunțat nexium – după publicarea unei anchete a New York Times în 2017.

Cu sediul în Albany, New York și creat în 1998, grupul s-a descris ca o „comunitate ghidată de principii umanitare care urmăresc să împuternicească oamenii”. Grupul ar fi lucrat cu mai mult de 16.000 de oameni în centrele lor din Statele Unite, Mexic, Canada și America Centrală.

La ce erau supuse membrele cultului? 

Raniere controla membrii de sex feminin printr-un sistem de sclavi și stăpâni. Unele femei erau marcate în zonele pelvine cu inițialele lui Raniere în ceremoniile filmate, în timp ce membrii se adunau în fiecare an pentru a sărbători ziua sa de naștere – un eveniment cunoscut sub numele de „Vanguard Week”.

Un fost membru a mărturisit că a fost „îngrijită” săptămâni înainte de a împlini 18 ani, astfel încât Raniere să-i poată lua virginitatea. Cunoscută sub numele de Daniela, ea a declarat instanței că ea și surorile ei au fost impregnate de el și forțate să facă avorturi și că ea și una dintre surorile ei – care era minoră – au fost forțate să întrețină relații sexuale cu el de mai multe ori.

Membrii cultului ar fi inclus actrițe de la Hollywood și chiar fiul unui fost președinte mexican – dintre care unii au mărturisit împotriva lui Raniere în instanță.

În 2018, agenții FBI l-au arestat pe Raniere în Mexic după ce a părăsit SUA în urma raportului New York Times.

Articolul precedentSUA: Cântăreț dispărut de peste o lună, găsit în portbagajul unei mașini
Articolul următor28 octombrie 1948. Arestarea episcopilor Bisericii Unite cu Roma