Franța îndeamnă națiunile arabe să renunțe la boicotarea mărfurilor sale

Franța a cerut țărilor din Orientul Mijlociu să pună capăt cererilor de boicot al bunurilor sale, în semn de protest împotriva apărării președintelui Emmanuel Macron a dreptului de a arăta desene animate ale profetului Mahomed, scrie BBC.

Ministrul francez de externe a declarat că apelurile „nefondate” la boicot sunt „împinse de o minoritate radicală”. Produsele franceze au fost scoase din unele magazine din Kuweit, Iordania și Qatar. Între timp, au avut loc proteste în Libia, Siria și Fâșia Gaza.

Reacția provine din comentariile făcute de președintele Macron după asasinarea îngrozitoare a unui profesor de franceză care a arătat desene animate ale profetului Mahomed în clasă.

Președintele a spus că profesorul, Samuel Paty, „a fost ucis pentru că islamiștii vor viitorul nostru”, dar Franța „nu va renunța la desenele noastre animate”.

Prezentările profetului Mahomed pot provoca grave ofense musulmanilor, deoarece tradiția islamică interzice în mod explicit imaginile lui Mahomed și ale lui Allah.

Dar secularismul de stat – sau laicitatea – este esențial pentru identitatea națională a Franței. Limitarea libertății de exprimare pentru a proteja sentimentele unei anumite comunități, spune statul, subminează unitatea.

Duminică, Macron a apărat valorile franceze într-un tweet în care scria: „Nu vom ceda niciodată”.

Liderii politici din Turcia și Pakistan l-au acuzat pe Macron că nu respectă „libertatea de credință” și că marginalizează milioane de musulmani din Franța.

Duminică, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sugerat, pentru a doua oară, că Macron are nevoie de „controale mentale” pentru opiniile sale despre islam.

Articolul precedentCOVID-19: China raportează creșterea infecțiilor asimptomatice
Articolul următorSfântul Dumitru / Tradiții și obiceiuri