Țara Galilor amintește de siturile sclavagiste prin intermediul unui proiect high-tech de istorie

Două site-uri legate de traficul de sclavi din Țara Galilor au fost dezvăluite într-un proiect de istorie high-tech, potrivit BBC

Un fost conac din Swansea, Țara Galilor și rămășițele casei unui vicar într-o stațiune litorală din Denbighshire se mândresc acum cu plăci cu coduri QR care pot fi scanate de telefoanele inteligente. Face parte din proiectul HistoryPoints pentru a ajuta publicul să afle mai multe despre locurile importante din jurul lor.

Ultimele adăugiri au fost dezvăluite pentru a marca luna istoriei negrilor.

Prima este fosta casă a baronului din industria cuprului Pascoe St Leger Grenfell de la Kilvey Hill din Swansea. Un membru respectat al comunității, a fost considerat unul dintre arhitecții orașului. Dar casa lui Maesteg House a fost construită cu veniturile din exploatarea sclavilor din Jamaica.

El a primit echivalentul a 500.000 de lire sterline în despăgubiri atunci când sclavia a fost abolită de Marea Britanie în 1833, când a fost obligat să-și elibereze muncitorii captivi.

„Pascoe St Leger Grenfell a avut o influență majoră asupra dezvoltării Swansea-ului și a fost lăudat pentru oferirea locuințelor pentru lucrătorii locali”, a spus Rhodri Clark, editorul proiectului HistoryPoints.org.

„Cu toate acestea, sutele sale de muncitori din îndepărtata Jamaica nu au fost plătiți cu nimic și nu au primit nicio despăgubire atunci când au fost în cele din urmă eliberați din sclavie”.

Locul în care se află ruinele fostului conac au acum o placă cu un cod QR, care, atunci când este scanată de un telefon, dezvăluie detalii despre istoria ascunsă.

Preotul cu 179 de sclavi 

În timp ce Grenfell a fost cunoscute de public, în nordul Țării Galilor, un vicar și familia sa și-au păstrat secretul trecutului.

Reverendul Benjamin Winston era preot paroh în Kent, când și-a schimbat numele pentru a moșteni moșia bunicilor și sclavii din Republica Dominicană.

Mai târziu, și-a făcut casă în Denbighshire, o proprietate cu aspect neobișnuit, într-o stațiunea de pe litoral.

Fiul său Thomas a devenit o celebritate locală când a devenit primul șef de gară al orașului.

Dar adevărul despre plantația cu 179 de sclavi a fost păstrat în familie.

Este posibil ca istoria să fi rămas ascunsă, deoarece părți mari din casa Winston au fost demolate pentru a construi apartamente. Acum, proprietatea a fost restaurată și de curând, introdusă în proiectul HistoryPoints.

 

Articolul precedentEliberarea apei folosite în răcirea reactorului de la Fukushima în mare ar putea schimba ADN-ul
Articolul următorBilanț coronavirus: 3.855 de cazuri noi la doar 19.292 teste / 73 de decese și 828 de pacienți internați la ATI