Apa contaminată care ar putea fi curând eliberată în mare de la centrala nucleară Fukushima, Daiichi, conține carbon radioactiv cu potențialul de a deteriora ADN-ul uman, a avertizat organizația pentru drepturile mediului Greenpeace, conform CNN.
Grupul ecologist susține că cele 1,23 milioane de tone metrice de apă stocate în centrală conțin niveluri „periculoase” ale izotopului radioactiv carbon-14 și alți radionuclizi „periculoși”, despre care spune va avea „consecințe grave pe termen lung pentru comunități și mediu” dacă apa este eliberată în Oceanul Pacific.
Pentru răcirea miezurilor de combustibil de la operatorul central nuclear de la Fukushima avariat de tsunamiul din 2011, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a pompat zeci de mii de tone de apă de-a lungul anilor. Odată folosită, apa este depozitată pentru că ar putea prezenta un mare pericol pentru ecosistem.
Dar la nouă ani de la cel mai grav dezastru nuclear din Japonia, spațiul de depozitare se epuizează, iar guvernul trebuie să decidă în continuare ce să facă cu apa.
Autoritățile, inclusiv ministrul mediului din țară, au indicat că singura soluție este eliberarea acesteia în ocean – un plan cu care se confruntă opoziția militanților de mediu și a reprezentanților industriei pescărești.
Vineri, guvernul japonez a amânat o decizie cu privire la ce să facă cu apa.
Într-un raport publicat vineri, Greenpeace a spus că apa, pe lângă izotopul radioactiv tritiu, conține izotopul radioactiv carbon-14, care este „un factor major al dozei colective de radiații umane și are potențialul de a deteriora ADN-ul uman”.
Experții TEPCO au declarat pentru CNN că nu există un pericol pentru cetățeni, mediul înconjurător sau produsele pescărești.
Pescarii din zonă s-au arătat și ei indignați de o posibilă decizie de eliberare a apei în mare, explicând că eforturile lor de ani de zile de a reface fauna din zonă ar putea fi distruse.
Citește și:
Japonia va elibera 1 milion de tone de apă contaminată de la Fukushima în mare