Leopoldo López, figură emblematică a opoziției venezuelene, a părăsit țara după ani de închisoare

Proeminentul activist al opoziției venezuelene Leopoldo López a abandonat reședința ambasadorului spaniol la Caracas și a părăsit Venezuela după ani de eforturi de a-l demite pe președintele socialist al națiunii, a spus partidul său, potrivit The Guardian

Fostul primar al Caracasului, în vârstă de 49 de ani, acesta a fost închis la reședința ambasadorului după  o revoltă militară eșuată pe care a condus-o în aprilie 2019, având ca scop destituirea președintelui Nicolás Maduro.

López fost închis și arestat la domiciliu cu posibilitatea de a se refugia într-o ambasadă străine. A ales ambasada Spaniei, unde a stat aproape șapte ani.

„Nu ne vom odihni și vom continua să lucrăm zi și noapte pentru a obține libertatea pe care toți venezuelenii o merităm”, a scris López sâmbătă. El a spus că decizia de a pleca nu a fost simplă și că mai multe detalii despre planurile de schimbare democratică din Venezuela vor fi anunțate în zilele următoare.

Într-o declarație a partidului Voinței Populare, fondat de López, liderii au confirmat că a părăsit țara pentru a-și continua munca din străinătate printr-o decizie pe care au considerat-o „cea mai bună pentru țară și lupta pentru libertatea Venezuelei”.

„După șapte ani de persecuție și închisoare nedreaptă în Venezuela, Leopoldo López nu este liber, ca toți venezuelenii, atâta timp cât există o dictatură care încalcă drepturile omului poporului”, a spus partidul.

Nu este clar cum a reușit López să părăsească reședința ambasadorului, având în vedere prezența securității statului permanent în afara reședinței. Călătoria pe uscat a devenit din ce în ce mai dificilă din cauza penuriei pe scară largă a combustibilului. Umplerea unui vehicul poate dura ore, dacă nu zile și punctele de control controlate de forțele de securitate sunt prezente în toată țara.

Într-un mesaj adresat lui Maduro pe Twitter, liderul opoziției susținut de SUA, Juan Guaidó, a spus că mentorul său politic a ieșit din Venezuela „evitând aparatul represiv”.

El a adăugat că eforturile lui López de a-l elimina pe Maduro vor continua din străinătate, ca parte a strategiei opoziției pentru a obține sprijin internațional.

Nu au existat reacții imediate din partea autorităților venezuelene.

López a fost condamnat în 2015 la aproape 14 ani de închisoare după ce a fost acuzat pentru incitare a violenței în timpul protestelor anti-guvernamentale în care au murit trei persoane și zeci au fost rănite. El a fost eliberat din închisoare și plasat în arest la domiciliu după mai bine de trei ani într-o închisoare militară.

 

Articolul precedentUn bărbat a înjunghiat 3 tineri în Botoșani, omorându-l pe unul din ei
Articolul următorMarcel Ciolacu sfidează regulile anti-COVID, fiind pozat la masa cu alte 10 persoane în Buzău