Video cu momentul istoric în care sonda spațială NASA ia probe de pe un asteroid

NASA a făcut public materialul video din timpul manevrelor prin care sonda spațiala Osiris-Rex a reușit să ia probe dintr-un asteroid, potrivit BBC.

Oficialii sondei Osiris-Rex, care a aterizat pe Bennu la începutul acestei săptămâni, afirmă că operațiunea de colectare s-ar fi putut desfășura prea bine.

Imaginile transmise înapoi pe Pământ arată că o piatră ar fi deschis ușa unui container și o parte din probe s-ar scurge, spune NASA. Agenția spațială încearcă acum să o depoziteze în siguranță.

„O fracțiune substanțială din masa colectată este văzută scăpând”, a spus șeful misiunii Dante Lauretta.

Se presupune că sonda a colectat aproximativ 400g de fragmente, a spus el.

Sonda nu s-ar fi putut descurca mai bine, a adăugat el. „Marea mea îngrijorare acum este că particulele scapă pentru că am fost aproape victime ale propriului nostru succes aici”.

„Timpul este esențial”, a declarat reporterilor Thomas Zurbuchen, administratorul asociat pentru știință al NASA, în timp ce agenția spațială se concentrează pe asigurarea faptului că nu se mai pierde nimic.

Colecția de probe va fi păstrată în sondă, așa că nu se știe ce cantitate a fost obținută după contactul cu asteroidul.

 

Osiris-Rex a atins marți asteroidul Bennu, cu o lățime de 500 de metri, la aproximativ 320 de milioane de kilometri de Pământ. A ridicat chiar și resturi și praf când a prelevat probele de pe suprafața asteroidului.

Oamenii de știință speră că misiunea va face lumină asupra modului în care s-a format Sistemul Solar acum 4,5 miliarde de ani, odată ce probele sunt examinate când nava spațială se va întoarce acasă în 2023. Asteroizii conțin resturi de la formarea sistemului solar.

Sonda spațială a fost lansată în 2016 și își începe călătoria înapoi pe Pământ în martie anul viitoare.

Articolul precedentPatru județe peste incidenta de trei la mie / 19 județe cu peste 100 de cazuri zilnice
Articolul următorPreședintele gigantului Samsung a murit