Omul care a cumpărat arme pentru autorii unui masacru din 2015 din SUA, condamnat 20 de ani de închisoare

Omul care a cumpărat două arme de foc pe care un cuplu le-au folosit pentru a ucide mai mult de o duzină de persoane într-un atac terorist din San Bernardino, California, în 2015 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, conform LA Times

Enrique Marquez Jr. a fost condamnat vineri pentru furnizarea puștilor folosite de prietenul său Syed Rizwan Farook și soția lui Farook pentru a deschide focul asupra unei adunări a colegilor de muncă ai lui Farook din San Bernardino în urmă cu aproape cinci ani.

După uciderea a 14 persoane și rănirea a 22, Farook și soția sa au fost uciși într-o luptă cu autoritățile.

Procurorii federali și oficialii au recomandat o condamnare de 25 de ani pentru Marquez. Avocatul său a spus că autoritățile încearcă să-l responsabilizeze pe clientul său pentru un atac pe care nu l-a comis și a cerut o pedeapsă de cinci ani, potrivit documentelor instanțelor guvernamentale.

Procurorii au susținut că Marquez trebuie să fie tras la răspundere pentru acțiunile sale, care includeau acordarea de arme semiautomatice și explozivi unei persoane despre care știa că era inspirată de extremiștii violenți și a complotat cu el pentru a ucide un număr mare de oameni nevinovați.

„Și adevărul incontestabil rămâne: Dacă inculpatul nu ar fi cumpărat în mod ilegal două arme de asalt pentru un terorist, teroristul și soția sa nu ar fi folosit acele arme de foc pentru a ucide 14 persoane și ar fi rănit 22 de supraviețuitori”, au scris procurorii federali într-o instanță care a depus auzul.

Pe 2 decembrie 2015, Farook și soția sa, Tashfeen Malik, au deschis focul asupra unei adunări de angajați din județul San Bernardino.

Guvernul susține că, cu câțiva ani înainte de atac, Marquez și Farook au planificat două atacuri teroriste la Riverside City College și o autostradă locală, California 91.

Dar Marquez a abandonat ideea atacurilor și s-a distanțat de Farook în 2012 după ce alți trei bărbați din sudul Californiei au fost arestați sub suspiciunea de a pleca în Afganistan pentru a ucide trupe americane. În cele din urmă, cei trei și un al patrulea bărbat au fost condamnați la închisoare federală pentru conspirație.

Marquez a fost arestat la scurt timp după atacul din 2015, iar în întâlnirile cu FBI a descris cercetările sale asupra atacurilor teroriste, achiziționarea de explozivi și planurile pe care le-a făcut cu Farook, a spus guvernul.

Marquez a pledat vinovat în 2017 pentru complotul organizat cu Farook pentru a oferi sprijin material teroriștilor și a făcut declarații false cu privire la puștile pe care le cumpărase în nume propriu folosind banii lui Farook.

Ulterior, el a încercat să își retragă pledoaria, dar cererea a fost respinsă de instanță.

Articolul precedentLa noapte se schimbă ora / Ce efecte are asupra organismului?
Articolul următorArnold Scwarzenegger, operat pe inimă / Cum se simte actorul?