La Chișinău se cere excluderea lui Dodon din cursa pentru prezidențiale

Candidatul Blocului Electoral Unirea la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Dorin Chirtoacă a solicitat repetat Comisiei Electorale Centrale excluderea lui Igor Dodon din cursa prezidențială, potrivit infoprut.ro.

Potrivit sursei, faptul ca după declarațiile inadmisibile ale ministrului rus Serghei Lavrov și cele ale lui Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, președintele Vladimir Putin se amesteca personal, în mod brutal în alegerile prezidențiale R. Moldova, făcând trafic de influență și șantaj, dar și debitând minciuni legate de vinuri, exporturi si economia acestui stat, periclitează caracterul liber si democratic al scrutinului electoral din 1 noiembrie 2020.

Dacă UE, SUA și România nu și-au permis sub nicio formă să se amestece în alegeri și să facă vreo declarație de a influența  opțiunea de vot a cetățenilor RM, atunci Rusia si Putin o fac direct, arătând, cu degetul spre Dodon, cu o săptămâna înainte de scrutin, lucru interzis de Constituție și de Codul Electoral.

„Cerem CEC excluderea lui Dodon din cursa electorala, având in vedere implicarea directă a lui Putin și a serviciilor sale speciale din Federația Rusă (FSB si SVR), dislocate chiar la sediul PSRM, precum și susținerea directa, din străinătate, lucru interzis in mod expres de art. 52, alin (3) si art. 75, alin (5) lit. d) Codul Electoral. Vom sesiza si misiunile internaționale de observare a alegerilor în legătura cu fraudarea de către Rusia, Igor Dodon si PSRM, a caracterului liber si democratic al alegerilor din 1 noiembrie. Am spus încă de la începutul lunii septembrie, fiind singurii în acest sens, că dacă alegerile din 2016 au fost organizate de Plahotniuc, atunci aceste  alegeri sunt organizate de Putin. Iată ca Putin a confirmat personal că așa și este”,a menționat Dorin Chirtoacă.

De asemenea, candidatul Blocului Electoral Unirea s-a referit și la investigația realizată de Dossier Center” şi Rise Moldova și a menționat că autoritatea electorală  trebuie să-l excludă imediat pe candidatul Igor Dodon din cursa prezidențială, având în vedere că au fost prezentate dovezi concludente precum că acesta este un informator al serviciilor secrete ruse, fiind ghidat de Kremlin, în interesul Rusiei.
Articolul precedentPutin: Alianța militară Rusia-China este „destul de posibilă”
Articolul următorNigeria: Demostrațiile au încetat, dar tensiunile continuă