Putin: Alianța militară Rusia-China este „destul de posibilă”

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că o viitoare alianță militară cu China nu poate fi exclusă, dar nu este necesară chiar acum, a informat Associated Press, citată de The Moscow Times.

Vorbind la Clubul de discuții Valdai, Putin a spus că Rusia a intensificat cooperarea militară cu China prin exerciții militare comune și schimbul de tehnologii militare rusești sensibile.

„Fără nici o îndoială, cooperarea noastră cu China consolidează capacitatea de apărare a armatei Chinei”, a spus Putin prin videoconferință cu experți internaționali în politică externă.

Legăturile militare ale Moscovei cu Beijingul s-ar putea aprofunda cândva, a adăugat el, menționând: „Timpul va arăta cum se vor dezvolta … nu excludem această posibilitate”.

Întrebat despre o ipotetică alianță militară ruso-chineză, Putin a spus: „Nu avem nevoie de ea, dar, teoretic, este foarte posibil să ne imaginăm”.

Până în prezent, Rusia și China au respins o alianță militară absolută în favoarea unui parteneriat strategic. Rusia a „pivotat” către China după ce anexarea Crimeei în 2014 a declanșat sancțiuni occidentale și a scăzut relațiile cu la cote minime de după Războiul Rece.

China și Germania se îndreaptă către statutul de superputere politică și economică, în timp ce rolul Statelor Unite, precum și al Marii Britanii și Franței, a scăzut, a spus Putin.

Comentariile lui Putin cu privire la partajarea tehnologiei sensibile cu China vin în mijlocul unui val de urmăriri penale împotriva oamenilor de știință ruși acuzați că au transmis secrete de stat Chinei în ultimii ani.

Articolul precedentBilanț COVID 23 octombrie: 5.028 de noi cazuri și 82 de decese
Articolul următorLa Chișinău se cere excluderea lui Dodon din cursa pentru prezidențiale