Spitalele copleșite în India, în timp ce cazurile de coronavirus explodează

Mai mult de o cincime din cazurile de coronavirus din țară se află în Mumbai, unde oamenii se luptă să găsească paturi de spital, scrie AlJazeera.

Cazul de mai jos este ilustrativ pentru actual situație a sistemului sanitar indian.

Când mama lui Manit Parikh a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus, a fost dusă cu ambulanța la Spitalul privat Lilavati din Mumbai, dar oficialii au spus familiei că nu sunt disponibile paturi de îngrijire critică. După cinci ore și zeci de apeluri telefonice, familia a găsit un pat pentru ea la spitalul privat Bombay.

O zi mai târziu, pe 18 mai, bunicul diabetic al lui Parikh, în vârstă de 92 de ani, avea dificultăți de respirație acasă și a fost dus la Spitalul Brey Candy din oraș, o altă unitate privată de top, dar nu existau paturi.

„Tată se ruga de ei”, a spus Parikh pentru Reuters. „Au spus că nu au un pat, nici măcar un pat normal.”

Mai târziu în acea zi, au găsit un pat la Spitalul Bombay, dar bunicul său a murit câteva ore mai târziu. Rezultatele testelor sale au arătat că a fost infectat cu virusul.

De ani de zile, spitalele private aflate în plină expansiune din India au luat o parte din greutatea rețelei de sănătate publică subfinanțată a țării, însă calvarul familiei lui Parikh sugerează că, pe măsură ce cazurile de coronavirus explodează în India, chiar și facilitățile private riscă să fie depășite.

Duminică, India a raportat 6.767 de noi infecții cu coronavirus, cea mai mare creștere a țării într-o zi.

Datele guvernamentale arată că numărul de cazuri de coronavirus din a doua cea mai populată țară din lume se dublează la fiecare 13 zile sau mai mult, chiar dacă guvernul începe să reducă restricțiile de blocare. India a raportat mai mult de 145.380 de infecții, inclusiv 4.167 de decese.

Articolul precedentArad:Primul pacient tratat cu plasmă recoltată de la un donator vindecat de COVID-19 s-a însănătoșit
Articolul următorConferința de presă comună a ministrului Bogdan Aurescu cu omologul ungar Péter Szijjártó