Înghețarea întârziată din Marea Laptev ar putea avea efecte de impact asupra regiunii polare, spun oamenii de știință, scrie The Guardian.
Pentru prima dată de când au început înregistrările, principala pepinieră de gheață marină arctică din Siberia nu a început încă să înghețe la sfârșitul lunii octombrie.
Înghețarea anuală întârziată în Marea Laptev a fost cauzată de căldura extrem de prelungită din nordul Rusiei și de intruziunea apelor atlantice, spun oamenii de știință din domeniul climei, care avertizează cu privire la posibile efecte de impact asupra regiunii polare.
Temperaturile oceanului din zonă au urcat recent la peste 5C peste medie, în urma unor valuri de căldură și a topirii neobișnuit de timpurii a gheții marine din iarna trecută.
Pentru a se disipa în atmosferă căldura blocată, durează mult timp chiar și în această perioadă a anului, când soarele se strecoară deasupra orizontului pentru mai puțin de o oră sau două în fiecare zi.
Graficele întinderii gheții de mare din Marea Laptev, care prezintă de obicei un puls sezonier sănătos, par să aibă linii plate. Ca urmare, există o cantitate record de mare deschisă în Arctică.
„Lipsa înghețului până în această toamnă este fără precedent în regiunea arctică siberiană”, a spus Zachary Labe, cercetător la Colorado State University. El spune că acest lucru este în concordanță cu impactul așteptat al schimbărilor climatice determinate de om.
„2020 este un alt an care este în concordanță cu o Arctică în schimbare rapidă. Fără o reducere sistematică a gazelor cu efect de seră, probabilitatea primei noastre veri „fără gheață” va continua să crească până la mijlocul secolului XXI ”, a scris el într-un e-mail către The Guardian.
Temperatura aerului mai ridicată nu este singurul factor care încetinește formarea gheții. Schimbările climatice împing, de asemenea, curenți atlantici mai blânzi în Arctica și rupe stratificarea obișnuită dintre apele calde adânci și suprafața rece. Acest lucru face, de asemenea, dificilă formarea gheții.
Walt Meier, cercetător principal la Centrul Național de Date pentru Zăpadă și Gheață din SUA spus că o mare parte din vechea gheață din Arctica dispare acum, lăsând gheață sezonieră mai subțire. În general, grosimea medie este la jumătate față de anii 1980.