Peste jumătate dintre IMM-urile din Europa se tem că vor da faliment în următorul an dacă veniturile nu își vor reveni. Împreună, acestea asigură locuri de muncă pentru două treimi din angajații de pe continent. Sondajul a fost publicat de firma de consultanță McKinsey și citat de Reuters.
Sondajul a avut loc în luna august în rândul a peste 2000 de IMM-uri din Germania, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie, înainte ca cel de-al doilea val de coronavirus în Europa să oblige autoritățile să impună noi restricții. Peste jumătate din aceste companii se așteaptă să dea faliment până în luna septembrie a anului viitor, dacă veniturile vor rămâne la nivelul actual.
Dacă situația actuală nu se va schimba, este de așteptat ca unul din 10 IMM-uri să intre în insolvență în decurs de șase luni.
Întreprinderile Mici şi Mijlocii sunt firmele cu până la 250 de angajaţi. În Europa aceste firme au peste 90 de milioane de angajaţi, însă talia lor mică le face vulnerabile la crizele de lichidităţi. De exemplu, în Spania, 83% dintre cele 85.000 de IMM-uri care au intrat în insolvenţă începând din februarie aveau mai puţin de cinci angajaţi.
Măsurile adoptate de statele din regiune, care variază de la moratorii cu privire la insolvenţe şi vacanţe de la rambursarea împrumuturilor, au reuşit până acum să menţină mii de IMM-uri pe linia de plutire. Însă, în contextul în care o parte dintre aceste măsuri expiră în unele state, băncile centrale din Germania şi Marea Britanie se numără printre instituţiile care au tras un semnal de alarmă asupra creşterii insolvenţelor.